Intervencijom ‘Križevčanka’ upozoravaju na obespravljenost žena

Intervencija_Krizevcanka_Selma_Banich_BLOK_Zdenko_Balog_2Danas točno u podne na trgu J. J. Strossmayera u sklopu 10. Culture Shock Festivala održana je intervencija u javnom prostoru pod nazivom “Križevčanka”. Intervenciju u obliku lijepljenja plakata i dijeljena letaka koji problematiziraju poziciju nezaposlenih i obespravljenih žena, kako u Križevcima, tako i šire, osmislile su Selma Banich i kustoski kolektiv BLOK iz Zagreba. Ideja o ovoj umjetničkoj akciji začeta je još na prošlogodišnjem Culture Shocku na kojem je gostovala i Selma Banich.

Intervencija_Krizevcanka_Selma_Banich_BLOK_Zdenko_Balog_3Slika koja je tiskana na plakatima i lecima inspirirana je križevačkim „vješticama“, preciznije Magdom Herucinom, posljednom ženom s križevačkog područja  kojoj se sudilo za vještičarenje. Vođene spoznajom da su slični sudski procesi protiv žena u prošlosti bili uglavnom ekonomski motivirani, autorice su željele upozoriti i na suvremeni ekonomsko nepovoljniji položaj žena u društvu.

Intervencija_Krizevcanka_Selma_Banich_BLOK_Zdenko_Balog_4Vezano uz potonje, u sklopu ove umjetničke akcije postavljena je i instalacija starih radničkih kuta iz bivše mesne industrije „Križevčanka“ na rasvjetna tijela Strossmayerovog trga. Autorice instalacije na taj su način povezale i svratile pažnju na tri važna društvena problema: uz već spomenut problematičan položaj žena, tu su i problem deindustrijalizacije i gubitka proizvodnih pogona u Gradu, te pitanje korištenja centralnog gradskog trga, umjetno stvorenog 2008. godine devastacijom prethodno postojećeg parka. U podne, kada je u programu Festivala najavljena ova umjetnička akcija, na mjestu instalacije okupilo se tridesetak znatiželjnih građana kojima su podijeljeni leci akcije, nakon čega su razgovarali s umjetnicama.

Intervencija_Krizevcanka_Selma_Banich_BLOK_Jelka_Vukobratovic_6_Instalacija će na glavnom gradskom trgu, nažalost, ostati samo danas i sutra, s obzirom da je dozvola za korištenje trga koju je organizator Festivala ishodovao od Grada, uvjetovala postavljanje instalacije na drugoj lokaciji na trgu, kojoj jutros nije bilo moguće pristupiti i koja nije zadovoljavala kriterije umjetnica.

Intervencija_Krizevcanka_Selma_Banich_BLOK_Zdenko_Balog_7_

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Zumra piše:

    Koji turbo folk čušpajz kunst. Fala umjetnicama na prosvjetljenju i ak bi netko od organizatora mogao napisati koliko je ovo umjetničko remekdjelo koštalo porezne obveznike.
    Inače na fotki se vidi 30-tak znatiželjnih građana( slovom i brojkom 15+fotograf), pa jedva čekam naredni umjetnički performans gdje će autori članka vjerum problematizirati matematiku, te nastaviti ispitivati zdrav razum.
    P.S.
    Drago mi je pročitati da Umjetnice imaju kriterije jer iz svega viđenog isti ne dolaze do izražaja.

Komentari su zatvoreni.