U petak u podne na Strossu – umjetnička intervencija ‘Križevčanka’

KRIZEVCANKA_Selma_Banich_BLOK_performans10. Culture Shock Festival u suradnji s 13. UrbanFestivalom za petak 4. travnja 2014. na križevačkom Strossmayerovom trgu točno u 12 sati najavljuje otvaranje umjetničke instalacije “Križevčanka”, pripremljene od strane grupe autorica iz zagrebačke udruge BLOK – Lokalne baze za osvježavanje kulture – Ivane Hanaček, Ane Kutleša i Vesne Vuković, predvođene Selmom Banich, suvremenom zagrebačkom plesačicom i koreografkinjom te jednom od najprovokativnijih performerica u Hrvatskoj danas. Dođite i doživite posve drugačiju šetnju Križevcima!

Intervencija „Križevčanka“ je komentar na procese koji oblikuju suvremene Križevce, a naslov direktno referira na pogon Križevčanka koji je, kao i druge tvornice tog industrijskog grada, u procesu privatizacije ugašen. Polazišna točka umjetničke intervencije preuzeta je iz ženske povijesti Križevaca, koja spominje Magdu Herucinu, Križevčanku koja je zahvaljujući političkoj odluci jedne carice izbjegla da bude pogubljena u okvirima sistemskog obračuna sa ženama, njihovog podčinjavanja i izvlašćivanja. Tko su i gdje su današnje Križevčanke – Magde? Kojim se suvremenim mehanizmima oduzimaju socio-ekonomska prava, ali i zajedničko vlasništvo i zajednički prostori u novoj rundi izvlašćivanja, pitanja su na koja smo odgovore potražili u urbanom prostoru Križevaca. Svaki grad ima svoju Križevčanku, svaku propast skriva neka obnova: paralelno s deindustrijalizacijom događa se i takozvano uljepšavanje glavnog križevačkog trga, kojim je svaki potencijal proizvodnje zajedničkog u tom prostoru doslovno sasječen.

Intervencija je nastala kao suradnja Culture Shocka i 13. izdanja UrbanFestivala, zagrebačkog festivala umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode, pod naslovom Natrag na trg!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.