Osnovana udruga za zaštitu hrvatskih pasmina peradi

Drzavna-izlozba-izvornih-pasmina-peradi-2013-06KRIŽEVCI – Kukmica je ime nove udruge, koja okuplja uzgajivače hrvatskih pasmina peradi. Na osnivačkoj skupštini, održanoj u Križevcima, za predsjednika je izabran Milan Mišir. Odmah im je pristupio 31 uzgajivač, no Mišir kaže da im se javilo još 20-ak zainteresiranih za članstvo u Kukmici. Cilj udruge je okupiti sve uzgajivače, kako bi jedinstveno nastupali na tržištu te uskladili cijene, objasnio je Mišir. Nova udruga okupljati će uzgajivače hrvatskih pasmina peradi iz cijele Hrvatske kako bi što bolje mogli zaštititi naše autohtone pasmine.

-Trenutačno imamo dvije pasmine koje su priznate: kokoš hrvatica i zagorska pura. U priznavanju je dravska guska i križevačka kukmica, a ostale pasmine ćemo vidjeti kako će napredovati, sve ovisi o ministarstvu što će prihvatiti ili neće, naglasio je Mišir.
Na skupštini su bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Savjetodavne službe, zagrebačkog Agronomskog fakulteta te Visokog gospodarskog učilišta i Srednje gospodarske škole Križevci. Uz potporu tih institucija i njihove stručne savjete, Mišir vjeruje da uzgoj hrvatskih pasmina peradi može dodatno napredovati.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.