Trčanjem po šumama već prije 50 godina ujedinili Križevčane

stadionPola stoljeća atletskog sporta u Križevcima ipak nije prošlo nezabilježeno, premda u neformalnom druženju dvadesetak nekadašnjih trkača, bacača, skakača koji su se odazvali pozivu, nije bilo jednoga koji ih je i pozvao na obilježavanje jubileja. Prije nekoliko mjeseci Zlatko Kopsa, o njemu je riječ, podsjetio je Mladena Pavljaka da se navršava 50 godina “družbe  iz Ratarske  šume”.

Za  one koji ne znaju tako je stasala prva skupina trkača, jezgra atletskoga kluba koji je proslavio Križevce u bivšoj državi i izvan nje. Zlatka više nema, ali ostaju sjećanja, uspomene koje  žive u nekadašnjim, “šumskim” lakoatletičarima.
Jedan od njih, bacač kugle i diska dr. Ivo Sakač, ugledni kirurg u Sloveniji, s neskrivenim ponosom tvrdi da je otpočetka družba bila pravi atletski klub, tehnički i stručno.

DSC02049
– Imali smo jasnu viziju razvoja atletskoga sporta i kluba. Atletičari su svojim rezultatima izazvali i ponukali  nekadašnje općinske vlasti da se uredi atletska staza s borilištima, kao i novo nogometno igralište.
S nostalgijom se tih dana sjeća i dr. Mirko Csik Imbrica, ugledni ginekolog u koprivničkoj bolnici, odnedavno u mirovini, koju provodi i kao volonter pomažući kao liječnik u Africi.

DSC02051-Lijepo se poslije toliko godina naći s nekadašnjim klupskim prijateljima, sada već umirovljenicima, i obnoviti uspomene. Ostali smo vjerni vrijednostima sporta i svojim Križevcima.
Nekadašnji suosnivač kluba i prvi trener, prof. Mladen Pavljak, povratnik iz Slovenije gdje je trenirao celjski Kladivar, iz svog rodnog grada sada putuje u Vrbovec trenirati tamošnje  trkače. Rado bi još, kaže, doživio da sadašnji križevački atletičari dobiju dugo željenu pravu trkačku stazu, prvu nakon one  koja je zahvaljujući njemu postavljena  uz nogomento igralište, i koju je prije više godina podignuo u zrak i oštetio i zrakomlat jednoga ministra poljoprivrede.

Prošle subote okupili su se na zajedničkom susretu  sjećanja još i Danica Jelušić, prva križevačka atletičarka, Boris, Čataj prvi križevački atletičar, Ana Ileković Budija, državna reprezentativka i prvakinja, Mirko Csik, prvi seniorski prvak RH, Stjepan Horvat-Mekni, državni prvak i reprezentativac, Radovan Ružić, državni prvak i rekorder u hodanju, Marija Jurković-Klačić, juniorska državna prvakinja, Ivanka Petranović-Krofl, državna juniorska prvakinja i juniorska rekorderka, Drago Palčić, nekadašnji trkač i sadašnji trener atletičara. Odazvali su se i spomenuti dr. Ivo Sakač i Mladen Pavljak, te Marjan Kopsa, Božo Pomper-Bundek,Vjeko Kiš, Josip Krklec, Ana Sučić, Štefica Orehovački, dr. Franjo Jelušić, Višnja Novosel, Konstantin Rešetar, te nekadašnji tajnici kluba Tomica Salaj i Josip Blagec.

Svoje križevačke atletske “pretke” pozdravili su peterostruki olimpijac i prvi osvajač ikakve sportske medalje za Hrvatsku Branko Zorko, te predsjednik Zajednice  sportskih udruga  Križevaca Josip Šikić, sam nekadašnji atletičar i novoumirovljeni ravnatelj križevačke  Gimnazije.

Mnogi bivši atletičari već su prošli životnim “ciljem” i čekaju nas kod Svetoga  Roka – prvi predsjednik kluba Ljudevit Csik, braća Ivica Markas i Nikica Nike Markulin, bivši trkač, sportski novinar i diplomat Zlatko Kopsa. Ranko Savić je već “otrčao” svoje u Mučnoj kod Koprivnice, Željko Kaurić Kruška u Zagrebu. Nema više ni Drage  Mališe Haka, Zdenka  Rodmana, Ivana  Filipana…
No, križevačka utrka se nastavlja i trajat će dok god bude novih naraštaja poklonika kraljice sportova i prirodne staze u Ratarskoj šumi. Ima prijedloga da se u spomen Ratarskoj šumi i prvim atletičarima tamo postavi spomen-ploča, kao podsjetnik na sport koji je još prije  50 godina ostavio duboke brazde u gradu i izvan njegovih granica, ujedinivši Križevčane.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Stojan Miščević piše:

    Čestitam na ovoj čudesnoj priči,ponos mi je i dika što sam se i sam skromno tek neko vrijeme oko tri godine družio s družinom iz ratarske šume. Više od same natjecateljske priče su prijateljstva i sjećanja koja ostaju trajno u našim srcima. Krževački atletičari, samozatajno i skromno, s ne malim rezultatima, toliko vremena pronose glas o našem gradu. Hvala im na svemu još jednom!

  2. Amstaff kž piše:

    Ratarska suma je zakon! Nikada ne dosadi!

Komentari su zatvoreni.