Udruga HERA partner u projektu ‘Europske mogućnosti za ruralne žene’

Udruga_zena_HERA_KrizevciUdruga žena HERA Križevci bit će jedna od partnerskih organizacija, uz K zonu i Radio Kaj, u projektu “Europske mogućnosti za ruralne žene” koji će provoditi udruga CESI u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko– križevačkoj  županiji. Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Na prvom koordinacijskom sastanku održanom 25. srpnja dogovorene su daljnje strategije provođenja projekta  koji s javnim aktivnostima počinje u rujnu. Projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012.
– Projekt će trajati 15 mjeseci, a uključuje i edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem  članstva u EU na njihov svakodnevni život, istaknuto je u objavi za medije udruge HERA.

Jedni od glavnih ciljeva politike ruralnog razvoja je pospješiti kvalitetu života u ruralnim sredinama i promicati raznolikost ekonomskih aktivnosti. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija Europske unije ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja. Unatoč naporima poduzetim na Europskoj razini koje se tiču ravnopravnosti muškaraca i žena mnogi problemi još nisu riješeni:  sudjelovanje muškaraca i žena u ruralnom razvoju, nejednaka mogućnost sudjelovanja u procesima odlučivanja te neravnomjerna distribucija dobiti ostvarena preko strukturnih fondova. Analiza podataka pokazuje kako se od devedesetih godina pa sve do danas u EU održao trend po kojem su muškarci glavni korisnici pomoći u proizvodnji iz strukturalnih fondova EU. Ženama iz ruralnih područja je potreban poticaj za njihov osobni i profesionalni razvoj te jača podrška u njihovom nastojanju da postignu financijsku neovisnost. U RH donositelji odluka i sva državna tijela odgovorna za ruralni razvoj tek trebaju donijeti procjene opasnosti od spomenutih trendova te shodno tome kreirati rodno osjetljive politike i akcije.

Projektom je predviđeno sudjelovanje 15–20 žena koje pokazuju interes i mogućnosti za razvijanje inovativnih projekata te su motivirane za učenje o procesima prijave, pripreme i vođenja projekata financiranih iz EU fondova. Održat će se tri informativna seminara, u suradnji s lokalnim ženskim inicijativama, lokalnim vlastima i zainteresiranim razvojnim agencijama i institucijama, kojima namjeravamo obuhvatiti oko 100 sudionica nakon čega će biti provedena uža selekcija kandidatkinja koje će ući u program.
Bit će snimljena 4 kratka filma o ženama koje vode inovativne projekte, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte ili inicijative koji će se potom prikazivati na okruglim stolovima, sajmovima, raznim događanjima, lokalnim televizijama, a snimku će se bilo kada moći pogledati i na Youtube kanalu.  Želja nam je predstaviti primjere dobre prakse i inovativne pristupe koji imaju potencijal realizacije i u drugim dijelovima zemlje te ukazati na njihov doprinos u razvoju lokalnih zajednica.

Libela-portal o rodu spolu i demokraciji će posebnu pažnju obratiti na problematiku žena u ruralnim područjima  te objavljivati sadržaje od važnosti za informiranje žena na selu o EU programima i politikama. U svakoj županiji bit će organiziran okrugli stol u suradnji s lokalnim vlastima i povjerenstvima za ravnopravnost spolova, a informiranje građana i građanki će se vršit putem radijskih emisija. Radio Kaj će snimiti i emitirati 4 emisije o utjecaju članstva u EU za ruralni razvoj i poboljšanje kvalitete života na selu. Građane i građane ćemo informirati i uključiti u diskusije putem društvenih reža.
Predstavljanje ženskih inicijativa i rezultata provođenja projekta održat će se na kraju projekta kada će biti organiziran sajam tradicijskih proizvoda i  rukotvorina, ruralnih turističkih proizvoda te će biti distribuirana i brošura kojoj je cilj promocija doprinosa ruralnih žena na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Vezano
1 komentar
  1. Cuma piše:

    hm

Komentari su zatvoreni.