Proizvodnja kanabisa postaje veliki biznis

Marta_GoldMARIHUANA DOLAZI – Što će učiniti Hrvati? Osnovati vladinu agenciju za konoplju? Države koje među prvima ulove vlak u slobodnom uzgoju imat će samo profit od nečega što je i tako nemoguće zaustaviti. Slagali se hrvatski liječnici s tim ili ne, marihuana dolazi na velika vrata. Pitanje je samo da li će Hrvati biti među prvima ili među zadnjima?!

Križevčanka Marta Gold, 25-godišnja magistrica agronomije specijalizirana za ekološku poljoprivredu, prošle se godine preselila u Nizozemsku. Dobila je sjajan posao u maloj tvrtki sa samo pet stalno zaposlenih i prihodom od milijun eura godišnje.
– Radim u Bedraconu, poljoprivrednom poduzeću specijaliziranom za proizvodnju medicinskog kanabisa – objašnjava Marta Gold, koja je magistrirala upravo na medicinskom kanabisu i sprema doktorat na istu temu.

Prije odlaska u Nizozemsku, na sve se načine uzgojem iste kulture – za kojom nedvojbeno postoji velika potražnja i koja je poslovno više nego isplativa – pokušavala baviti u Hrvatskoj. Međutim, bez ikakvog uspjeha.

Kanabis je jedna od biljaka koja je UN-ovom konvencijom uvrštena u popis droga. Zabranjena je supstanca u Hrvatskoj, a njezin je uzgoj, prerada i distribucija – osim u slučaju industrijske konoplje koja ne smije sadržavati više od 0,2 posto psihoaktivne tvari THC – kazneno djelo. Najčešće se povezuje s marihuanom i hašišem, derivatima kanabisa koji se koriste kao zabranjena laka droga. Međutim, kanabis je također biljka koja se tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je blagotvorna u ublažavanju simptoma multiple skleroze, AIDS-a i nuspojava kemoterapija. Također ublažava bol, potiče apetit, a uljni pripravci na bazi THC-a utrljavanjem u kožu ublažavaju spazme i razna kožna oboljenja poput psorijaze.

Uzgoj_medicinskog_kanabisa‘Trava’ na crno

Brojni hrvatski pacijenti, osobito oni oboljeli od raka, nabavljaju “travu” na crnom, kriminalnom tržištu, ne znaju što kupuju, dobivaju vrlo skupu robu punu pesticida i dodataka, sami si, bez konzultacije s liječnicima, propisuju i terapiju i dozu.

– Proglašava ih se kriminalcima, ugrožava im se zdravlje i tjera da svoj novac predaju narkomiljeu – kaže Gold, koje je prije par godina osnovala udrugu Zeleni svijet, koja je trebala okupljati pacijente i zalagala se za legalizaciju medicinskog kanabisa. Potpuno neuspješno, što je rezultiralo njezinim odlaskom u Nizozemsku.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Europi je legaliziran samo u Nizozemskoj, a od travnja ove godine i u Češkoj. Međutim, medicinski kanabis distribuira se u nizu europskih zemalja, poput Italije, Francuske, Njemačke, Austrije i drugih. Drugim riječima, talijanskim pacijentima liječnici mogu propisati kanabis kao lijek i oni ga mogu nabaviti u tamošnjim apotekama. Hrvatska nije među tim zemljama.

Bedracon je jedina licencirana tvrtka za uzgoj u strogo kontroliranim uvjetima s jasnim ulaznim i izlaznim parametrima, a upravo je Marta Gold dio tima koji će u sljedeće dvije godine prenositi “know how” Česima. Tamo će se u prve dvije godine medicinski kanabis isključivo uvoziti iz Bedracona, dok ne uspostave svoj uzgoj, o kojem će se najvjerojatnije skrbiti agronomski fakulteti.

– Ne smije se miješati uzimanje kanabisa u medicinske svrhe i rekreativno pušenje marihuane jer, iako se radi o istoj biljci, jedno s drugim nema veze. Legalizacija medicinskog kanabisa ne znači legalizacija marihuane. U Nizozemskoj ne može pacijent sam sebi uzgajati biljku i reći da je to za njegovo liječenje. On mora od licenciranog liječnika dobiti recept i potvrdu da mu medicinski kanabis može pomoći, s tim odlazi u apoteku i diže svoj lijek kao i svaki drugi – kaže Gold.

Bedracon, dodaje, isključivo uzgaja kanabis i nema nikakve veze s preradom ni distribucijom. Od 2003. godine imaju potpisan ugovor s nizozemskim ministarstvom zdravstva, u kojem su dogovoreni uvjeti strogo ekološkog uzgoja bez ikakvih pesticida, s uvijek istom količinom THC-a da bi svaki pacijent uvijek dobivao isti lijek.

– Kompanija ima ISO certifikat za dobru poljoprivrednu i farmaceutsku praksu. Nakon što uzgojimo kanabis i odvojimo cvijet, kod nas dolaze stručnjaci posebnog vladinog ureda OMC-a (Office for Medical Cannabis), testiraju kanabis, preuzimaju ga, pakiraju i distribuiraju po ljekarnama – kaže Gold. Bedracon proizvede oko 450 kilograma kanabisa godišnje, a svake im se godine proizvodnja povećava za 50 posto.

Simpozij_medicinski_kanabis_2013Porast dobiti

Osim u Nizozemskoj i Češkoj, uzgoj medicinskog kanabisa legalan je i u Izraelu, Kanadi te 19 američkih država. U SAD-u medicinski kanabis postao je ozbiljan biznis, od kojeg se ove godine očekuje zarada od 1,5 milijardi dolara, a do 2018. godine čak 6 milijardi! Iako federalni zakon zabranjuje svaki uzgoj kanabisa, državni su zakoni dozvolili medicinski kanabis te se on uzgaja i prodaje. (JL)

… Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

20 godina CSF
Vezano
18 komentara
  1. lima piše:

    Naslov nema smisla, pa proizvodnja kanabisa je oduvijek bila veliki biznis …

  2. aa piše:

    I ja se bacam u proizvodnju

  3. Imus Anon piše:

    Ponosim se našom Križevčankom! Nadam se da će se i kod nas legalizirati kanabis u medicinske svrhe, jer je svaka medicinska pomoć dobrodošla.

    1. imt 533 piše:

      najmanje se koristi u medicinske svrhe…

Komentari su zatvoreni.