Skoro 3 milijuna kuna dobiti od posla sa azbestom

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKRIŽEVCI – Unatoč cijenama koje niz godina nisu mijenjali, kao jedna od rijetkih komunalnih tvrtki u državi, križevačko Komunalno poduzeće isplatit će svojim vlasnicima za prošlu godinu dobit. Najveći dio od gotovo tri milijuna kuna zarade bit će isplaćen tamošnjim lokalnim samoupravama, u prvom redu Gradu Križevcima kao najvećem te susjednim općinama.
– Društvo je ostvarilo prihode u iznosu od 37 mil. kn i rashode od 34 milijuna, odnosno dobit od 2,9 mil. kuna. Odlučili smo da ćemo isplatiti dobit društva, konkretno Grad Križevci je dobio otprilike 2 mil. kn dobiti. To je dio iz ranijih godina, a dio iz ovogodišnje dobiti, izvijestio je direktor Komunalnog Goran Gregurek.

Nepodijeljeni ostatak dobiti upravo se upisuje u temeljni kapital poduzeća, a za poslovni rezultat o kojem većina sličnih tvrtki u državi može samo sanjati, zaslužno je gospodarenje azbestom, za čije zbrinjavanje na području cijele županije križevački komunalci imaju dozvolu Fonda za zaštitu okoliša. Tim poslom prihodovano je skoro 6 milijuna kuna, pa je Komunalno poduzeće pored isplate dobiti uspjelo izgraditi nove poslovne prostore na gradskom groblju, kupiti nekoliko vozila i strojeva, te otpisati značajne iznose za amortizaciju, zbog kojih dvije radne jedinice bilježe knjigovodstvene minuse u završnom računu.
– Ti minusi koji su po pojedinim radnim jedinicama su zapravo posljedica ubrzane stope amortizacije, koju mi imamo dosta veliku. Kad bi koristili normalne amortizacijske stope ti minusi ne bi postojali, pojedine radne jedinice bi poslovale s laganim plusom.

Direktor Gregurek očekuje će tvrtka i u ovoj godini ostvariti dobru zaradu prikupljanjem i odlaganjem azbesta, iako napominje da je Fond za zaštitu okoliša značajno smanjio naknade za taj, kao uostalom i za druge poslove komunalnih poduzeća. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.