‘Pali’ šverceri sperme: Uspjeli ‘zaraditi’ četiri milijuna kuna!

Unosan biznis u Križevcima: Bikovo sjeme ‘ilegalno’ su slali u Srbiju. I to 8000 doza, a jedna košta više od 5000 kuna. Vlasnik oštećene farme je Stjepan Fiolić

Antonio Orak (37), direktor križevačkog Centra za reprodukciju u stočarstvu i njegova suradnica Ivanka Majić Balić (47) završili su u jednomjesečnom pritvoru zbog krijumčarenja sperme.
– Njih se tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Istražni zatvor smo im odredili zbog mogućnosti ponavljanja kaznenih djela i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke – rekao nam je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda.

Sumnja se da su oštetili Centar za reprodukciju za gotovo četiri milijuna kuna.
Istraga je pokazala kako su tijekom 2011. godine proizvodili bikovu spermu u većim količinama nego što je stajalo u dokumentima koje su prikazivali na carini. Riječ je o izvozu sperme rasnih bikova.

Prema našim neslužbenim informacijama koje kolaju Križevcima, u inozemstvo, i to najvjerojatnije u Srbiju, poslano je nekoliko pošiljki s gotovo 15.000 doza bikove sperme.

Carinski su službenici, sumnjajući u količinu koja je u pošiljci i onu prikazanu na izvoznici, otvorili pakete i uočili kako je riječ o većim količinama nego što je stajalo u “papirima”. Navodno je riječ o 8000 doza viška. Kako se cijena jedne doze kreće oko 5000 kuna, pretpostavlja se kako su kroz taj ilegalni biznis napravili štetu od vrtoglavih četiri milijuna kuna.

U cijeloj priči najviše je oštećen Stjepan Fiolić

U sjedištu tvrtke u Križevcima nisu bili voljni komentirati taj slučaj jer je, kako su kazali, jedini ovlašten za davanje izjava direktor Orak. Stoga su nas uputili na Mesnice Fiolić koje su vlasnik Centra za reprodukciju u stočarstvu. Do zaključenja teksta nismo uspjeli doći do vlasnika Stjepana Fiolića kako bi nam on komentirao ovaj slučaj. On je ovim krijumčarenjem najviše oštećen.

Centar je ‘dogurao’ do samog vrha

Inače, Centar u Križevcima, baveći se godinama tom djelatnošću, “dogurao” je do samog vrha. Tako su uzgojili najboljeg svjetskog simentalskog bika Winnora. Njegova sperma se nakon pet godina njegova boravka u Križevcima cijeni na 20 eura po dozi, odnosno oko 20.000 eura po jednom vađenju sjemena. Winnorove “kćeri” daju jako kvalitetno mlijeko. Zbog Winnora su dobili brojne domaće i međunarodne nagrade.

Bik skače na ‘fantoma’ i tad mu uzimaju spermu

Bik Winnor ima više od 10.000 potomaka. U križevcima su mu sjeme vadili svaki drugi dan, a tijekom jednog vađenja mogu izvaditi od 1500 do 2000 doza. Vađenje se radi pomoću umjetne vagine dok bik skače na “fantoma”. Sve traje sekundu i pol. (24sata)

Vezano

Komentari su zatvoreni.