U Klubu kulture otvorena izložba dr.sc. Zdenka Baloga

Prošlu je subotu u sklopu 9. Culture Shock Festivala u križevačkom Klubu kulture otvorena izložba fotografija križevačkog povjesničara umjetnosti Zdenka Baloga pod nazivom „Low-Key Shades in B&W”. Izložen je izbor iz različitih suradnji akt i erotske fotografije, nastalih tijekom posljednjih 5 godina, a većina fotografija ranije nije bila izlagana. Autoru, andragogu koji se fotografijom bavi od djetinjstva, uz kontinuiran interes za fotografiranje ljudi, gdje preferira portretnu, uličnu i akt fotografiju, ovo je druga samostalna izložba fotografije.

 

Kako u predgovoru izložbi ističe profesor likovne kulture Saša Živković, “…u elektroničko doba ‘percepcija se odvaja od stvarnog iskustva, postaje skeniranje, a mišljenje procesuiranje’, … (no)… u svojim fotografskim radovima Zdenko Balog se jasno odredio prema mediju fotografije, On fotografiju koristi kao i kod svoji slika iz slikarskog opusa da bi zabilježio zanesenost ljepotom žene i ženskog tijela, on slavi ženu u svojim radovima. Balogove fotografije su to već i pokazale na prvoj njegovoj izložbi fotografije „Pjesma nad pjesmama” 2009. u Galeriji Križevačkog likovnog kruga u Križevcima. Na njegovim fotografijama je prisutan uvijek isti model, njegova trajna muza, inspiracija i bračna družica Mirjana.”

“Balogov način promišljanja proizašao je iz slikarskog pogleda, on fotografiju konstruira i djelomično dorađuje digitalno. Ovaj put Balogove fotografije oslobođene su boje, on se koncentrira na svjetlo i sjenu, na kontrast pozitiv-negativ. Balogova svijest je zaokupljena hvatanjem biti fotografije, njene esencije, iz varijacija akromatskih tonova modelira se prizor. Već sam izbor odustajanja od boje u ovom ciklusu ukazuje Balogovo htijenje se pozabavi problematikom suvremene žene koja je u mnogočemu specifična . U njegovim fotografijama nećemo naći samo pedeset nijansi sive nego i promišljanje o trenutku žene u ovom još uvijek patrijarhatom obilježenom društvu. S jedne strane imamo osviještenu ženu koja se bori za svoja prava, koja se smatra ravnopravnom s muškarcem dok s druge strane imamo ženu koju Jelena Rozga opisuje kao bižuteriju…ženu, majku i kraljicu.”

“Društvo obilježava ženu na sve načine ,samo ne onako kako bi to stvarno trebalo. Problem je to kojem se Balog iznova vraća, možemo se prisjetiti i njegove izložbe u prostorijama Matice hrvatske Križevci gdje je na taj problem ukazivao crtežima i slikama. Njegova je namjera osvijetliti i izvući na površinu sjaj ženskog principa i dati mu kroz bilješke objektivom fotoaparata snagu. Taj princip je vezan lancima i lisicama na Balogovim fotografijama da bi nam ukazao kako tom principu treba prostor slobode. Jung je definirao taj princip pojmom Anima, Balog ga se dotiče upravo toga u svojim fotografijama, on izvlači na svjetlo Animu i prezentira nam priču o odnosu modela i umjetnika. Picasso je svoje kroz svoj najzreliji ciklus pričao sličnu priču, na njegovim slikama ostao je samo model i slikar, a ostali svijet je nestao, i sveden je na najbitnije na suodnos.”

“Balog nam poručuje upravo takvu istinu, na svijetu je najbitnija je stvarnost međuljudskih odnosa. Svoj odnos on osvjetljava i prezentira jasno i vidljivo dajući mu umjetničku dimenziju, predstavlja ga kroz prizmu univerzalnog i individualnog koda. Kako je svima jasno koji prate ovaj zanimljivi i inspirativan životni i umjetnički suodnos Mirjanu ćemo vidjeti u novim zapisima svjetla i sjene koje je načinio Zdenko Balog, što će taj put zahvatiti ostaje nam za pretpostaviti i vidjeti na slijedećim mu uspješnicama. Znamo svakako da će Zdenko i dalje razotkrivati i slaviti ženu na svojim fotografijama!”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.