Križevci se pridružili Zelenim knjižnicama energetske efikasnosti diljem Hrvatske

Nakon Zagreba, Osijeka i Splita, Križevci su 12. ožujka 2013. dobili svoju Zelenu knjižnicu energetske efikasnosti (ZeeK). ZeeK na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure razvijene u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a s ciljem informiranja građana, ali i stručnjaka o mogućnostima primjene mjera povećanja energetske efikasnosti kao i sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije. Križevački Zeek se nalazi na 1. katu Gradske knjižnice Franjo Marković, na Odjelu za odrasle.
– Za ovu prigodu postavili smo izložbu radova Dječje igraonice i Kreativnih likovnih radionica u kojima koristimo isključivo otpadni materijal. Članove knjižnice očekuju „zeleni“ bookmarkeri, a do novih aktivnosti pozivamo sve da potraže „zelene“ priručnike u kojima će pronaći mnoštvo ideja kako malim koracima i uz male promjene navika djelovati u korist okoliša i kućnog budžeta, istaknula je ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj, koja se pozdravnim govorom obratila nazočnima na svečanom otvorenju ZeeK-a.

Educiranje javnosti provodit će se i putem info materijala koji će biti dostupni na ulazu u knjižnicu gdje se također može i pronaći spremnik za odlaganje starih baterija.
– Naš sedmogodišnji rad na povećanju energetske efikasnosti u Hrvatskoj rezultirao je impresivnom bazom znanja. Ova impresivna zbirka ima zaista širok raspon: od visoko tehnoloških priručnika za energetske savjetnike, preko brošura namijenjenih građanima, naljepnica pa sve do animiranih filmova za osnovnoškolsku djecu, objasnio je Mladen Antolić, koordinator projekta Sustavnog gospodarenja energijom u javnom sektoru pri UNDP Hrvatska. Sve publikacije mogu se pronaći u elektronskom obliku na internet stranicama EE projekta www.ee.undp.hr, kao i zatražiti putem besplatnog info telefona 0800 200 170.

Zelena knjižnica energetske efikasnosti ima za cilj potrebne informacije učiniti još dostupnijima građanima i stručnjacima. Zeek predstavlja važnu komponentu u sustavnom informiranju razvijenom u sklopu EE projekta, poput EE info točaka kojih trenutno ima 123 kao i web stranice projekta te besplatnog info telefona.
– Srdačno zahvaljujem gosp. Goranu Čačiću, nacionalnom voditelju projekta “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj UNDP, gđi Ljiljani Stojisavljević-Križan, voditeljici Energetskog ureda Grada Križevaca i svima koji su nam pomogli u realizaciji formiranja ZeeK-a, zaključila je Janeš-Žulj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.