Počelo rušenje kompleksa ‘Starog Mlinara’

KRIŽEVCI – U Križevcima je počelo rušenje velikog kompleksa u kojem je do prije nekoliko godina poslovala tvrtka Mlinar; u njemu se neposredno uz gradsko središte, na više tisuća kvadrata koje omeđuju Smičiklasova, Grdenićeva, Istarska i Ulica hrvatskih branitelja nalaze silos, skladišta, mješaonica stočne hrane, više radionica, radnički restoran i upravne zgrade tvrtke. Sadašnji vlasnik Mlinara, koncern Agrokor, izvijestio je gradsku upravu o poslu koji će u idućih oko dva tjedna temeljito izmijeniti sliku tog dijela grada.
– Oni su napravili dozvole i tamo će se rušiti kompletno sve zgrade u tom krugu, osim dijela koji je pod zaštitom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, rekao je stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo.

Pod zaštitom je samo manji dio stare zgrade mlina površine oko 30 x 10 metara, koji je na mjestu izgorjelog parnog mlina ponovno podignut 1913. godine, a novim projektom vjerojatno će se taj spomenik industrijske arhitekture morati uklopiti u budući Konzumov trgovački centar.
– Vlasnik na tom prostoru kani izgraditi jedan Superkonzum, gdje bi bilo otprilike, sada govorimo još uvijek čisto orijentaciono, negdje preko tisuću kvadrata prostora samog centra, plus negdje tisuću kvadrata prostora za prateće firme koje idu u sklopu Konzuma, odnosno dio za iznajmljivanje, rekao je pročelnik A. Nervo.

Namjere Konzuma u skladu su s gradskim prostornim dokumentima, a otvaranje novog trgovačkog centra su najavili još ove godine. Kako su dobili sve potrebne dozvole u tome ih neće omesti zabrane konzervatora, kao što je slučaj s prostorima stare križevačke tržnice i okolnog zemljišta u samoj staroj gradskoj jezgri, čije je rušenje počelo pa odmah i prekinuto u ljeto 2011-te. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.