Složni da žele cestu: oporbenjaci brzu, vladajući autocestu

KRIŽEVCI – Kako u križevačkom Gradskom vijeću postoje nepomirljivi tabori vladajućih i oporbe, nije bilo baš neočekivano što se na tematskoj sjednici o nastavku gradnje autoceste svaka strana pojavila sa svojim prijedlogom zaključaka. Većina predvođena HSS-om i gradonačelnikom Brankom Hrgom traži nastavak radova na auto-cesti, a SDP-ovi oporbenjaci također bi nastavak gradnje, ali brze ceste, baš kao što su i obećavali tijekom predizborne kampanje. I dok oporba tvrdi da bi njihova varijanta bila jeftinija i za gradnju i za korištenje, jer ne bi bilo cestarine, Hrgu i HSS-ovcima koji su digli bunu ta prekategorizacija znači jedino da će trava i paučina zarasti do sada izgrađeno.

– Mi svi približno znamo što znači ishoditi građevinsku dokumentaciju za određenu kategoriju projekta, znamo što znači promijeniti investitora, što znači riješiti međusobne odnose među investitorima, između Hrvatskih auto-cesta i resornog ministarstva, a i znamo da je gradnja brze ceste u ovom trenutku imaginarna apstrakcija, rekao je križevački gradonačelnik Branko Hrg.

Naime, ustvrdio je Hrg, stavke pod takvim imenom nema ama baš nigdje u državnom proračunu. Nasuprot njemu, SDP-ov Knok tvrdi da je od nadležnog ministra Siniše Hajdaša Dončića dobio čvrsta uvjerenja o nastavku projekta Podravskog ipsilona.

– Ministar je rekao da neće biti autoceste jer nije bilo ni do sad osiguranih novaca iz HAC-a. Oni su dužni stotine i stotine milijuna kuna i da će to biti brza cesta. Ministar je rekao da će se financiranje riješiti na drugačiji način i to brzo te da će se kroz 2-3 godine, ne izgraditi samo do Križevaca, što mi ovdje hoćemo, nego da ide i do Koprivnice, do Podravine i do Bjelovara, kazao je vijećnik Ivan Knok, inače predsjednik križevačkog SDP-a.

Tematska sjednica nije mogla proći ni bez međusobnog čašćenja glavnih likova; tako je oporbeni Knok poručio vladajućem Hrgu da je cijela priča igrokaz u kojem on želi dići rejting posrnule stranke kojoj je šef od početka godine, a Hrg je Knoka zapitao o njegovim osobnim interesima u ovoj građevinskoj priči, kao jednog od većih dioničara građevinske tvrtke Radnik.

SDP-ov prijedlog zaključaka, u kojem je cesta svih cesta pomirljivo nazvana ‘prometnicom’, predsjednik Vijeća Roko Bašić nije dao na glasovanje, a HSS-ov je izglasan većinom, nakon što su sjednicu napustili oporbeni vijećnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.