Hvale se da je priredba ušla u EU, a ne cijene svoje glumce amatere?

Je li zbog krize, ili kiše koja prijeti da će padati i za vikend i time malo pomutiti opće veselje, ili je posrijedi tek “puknuće filma”, ali uoči 43. Križevačkoga velikog spravišča, najstarije turističke priredbe u Koprivničko-križevačkoj županiji, koje se u petak otvara spelancijom na središnjem križevačkom trgu, javljaju se tihi glasovi nezadovoljstva unutar glumačke postave.

Nije tajna – glume besplatno

– Nitko nije ništa dobio, ni kune, nije tajna, a prijašnjih godina i garderoba nam je bila osigurana iz HNK Zagreb, sad imamo samo frak, pitanje je hoćemo li imati pravi cilindar, sva odjeća je naša – govori poznati Križevčanin, jedan od sudionika spelancije iz redova domaćih glumaca-amatera. Među njima su i tumači uloga varoškog suca, notarijuša, kalničkog kaštelana i inih, koji tvrde da im je direktorica Ureda gradske Turističke zajednice Vlasta Kliček mogla dati, makar i simbolični honorar za sav trud.

– Lani nam je obećala, očito je da delamo bez novca, a drugi, iz kazališta Komedija pobiru vrhnje – ističu, ne želeći da ova njihova reakcija bude protumačena kao gramzivost ili lakomost.

– Činimo to za grad, nećemo propasti bez tih nekoliko stotina kuna – kaže iskusni izvođač, sjećajući se da su ranijih godina potpisivali ugovor s organizatorima, što je bilo poštivano i plaćeno.

“Prozvana” direktorica nije se previše obazirala na ove navode, poručivši da su domaći glumci kod Vlade Štefančića, režisera koji od lani “kroji” glavni program, imali školu neprocjenjive vrijednosti.

– To je kapital koji ne može svatko imati – kaže V. Kliček, ističući da je Štefančić doajen našeg kazališta.

Bez obzira na trvenja, gradska vlast i turistički oci ističu da je ove godine spravišče ušlo u EU.

Benefaktori osigurani

To je postignuto zahvaljujući projektu P2P heritage, koji spaja hrvatsku i mađarsku kulturnu i povijesnu baštinu, i koji će na ulice Križevaca donijeti i novosti u ponudi – od jela do kulture. No bit će i tradicionalne štrukljade, izložbi vina, koncerata pjevača, puhača, igara starih sportova – za ukupnu cijenu od 465.000 kuna. Glavni sponzori su jedna banka i pivovara te europski fondovi, Grad i Županija.

Iako spravišče pohode i Križevčani i gosti iz drugih gradova, osim oglasa na radijima i po gradu, malo je napravljeno na suvremenoj promidžbi, jer web-stranica spravisce.com, podignuta 2007. – ne radi, iako je njezin godišnji zakup 500 kuna.

– Nismo nažalost stigli o svemu misliti, tako se dogodilo – kaže V. Kliček.
 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.