Podravka maloj križevačkoj pekarnici greškom uplatila 10 mil. kuna!

Otkriven novi sporni financijski plasman Mali križevački pogon osnovan je prije nekoliko godina, odmah je počeo proizvoditi tjesteninu za Podravku i pokriva čak trećinu njezinih potreba.

KOPRIVNICA – U moru spornih financijskih plasmana koje Podravkin Nadzorni odbor još uvijek zbraja, a zasad službeno procjenjuje na 310 milijuna kuna, isplivao je i kredit od deset milijuna kuna koji je koprivnički prehrambeni div ove godine dao malom križevačkom pekarskom pogonu. Njega je prekjučer spomenuo Ljubo Jurčić, šef NO-a, za obraćanja koprivničkim vijećnicima.

Riječje o tvrtki Gradec d.o.o., registriranoj za proizvodnju kruha, peciva, svježe tjestenine i kolača te za prijevoz robe, koja ima samo sedam zaposlenih, a u vlasništvu je Zvonka Belje, umirovljenog pukovnika HV-a. Mali križevački pogon osnovan je prije nekoliko godina, odmah je počeo proizvoditi tjesteninu za Podravku i pokriva čak trećinu njezinih potreba.
O razmjerima toga poslovnog odnosa ponešto govori da je Podravka bila zastupnikom za distribuciju tjestenina Barille, jednoga od najpoznatijih svjetskih proizvođača.

U Podravki o tome poslovnom “dealu” i o novcu koji su plasirali Beljinoj tvrtki jučer nisu željeli razgovarati. Iz Korporativnih komunikacija poručeno nam je kako to i ne mogu jer je taj slučaj predmetom istrage.
– Beljo je samo jedan od povlaštenih Podravkinih dobavljača, kojima se roba plaća odmah. Takav je sustav uspostavljen nakon što je Zdravko Šestak postao šefom uprave, a kriteriji su jasni: ako je vlasnik tvrtke član HDZ-a ili rodbinski povezan s onime s kime treba biti povezan, tada nema problema s plaćanjem. Drugi mogu čekati, kazao nam je izvor iz Podravke upućen u tijekove nabave sirovina.

Vlasnik Gradeca jučer je izjavio kako je Podravkinih deset milijuna kuna kod njega završilo – pukim slučajem.
– U subotu 5. rujna ove godine stigla mi je uplata na žiro-račun od oko deset milijuna kuna, a primijetio sam sam da je riječ o pogrešnoj doznaci. U ponedjeljak 7. rujna isti iznos vratio sam Podravki. To je za mene svršena priča – ustvrdio je jučer Beljo.

– Nema tu slučajnosti. Vjerujem da će se otkriti prava namjena toga novca. Gradec d.o.o. za sada je za Podravku otvorena stavka – izjavio je, pak, jučer Jurčić.
Doznaje se kako je sporna 10-milijunska transakcija predmetom ne samo interne Podravkine revizije, nego i policijsko-uskočke istrage o aferi Podravka.

Tvrtka osnovana samo kako bi radila za Podravku. Prema tvrdnjama Zvonka Belje, Gradec d.o.o. s Podravkom surađuje zadnjih pet godina. – Potpisujemo jednogodišnje ugovore, a visina ugovora je oko milijun eura na godinu – otkrio je on. Prema podacima iz Fine, lanjski ukupni prihodi križevačkog pogona iznosili su oko 7,5 milijuna kuna, a preklani dva milijuna kuna manje. To će reći da križevački pogon radi isključivo za Podravku, pogotovo nakon što je nedavno ugasio proizvodnju kruha i peciva za lokalno, križevačko tržište. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.