Obnavlja se pročelje bivšeg pavlinskog samostana

KRIŽEVCI – Skidanjem stare žbuke s pročelja nekadašnjeg pavlinskog samostana tik do crkve svete Ane u Križevcima, započela je obnova zgrade čiji je veći dio bio izgrađen prije točno tri stoljeća, još davne 1709. godine. Nakon što je u nekoliko godina temeljito obnovljena fasada župne crkve svete Ane, a radovi na rekonstrukciji Nemčićevog trga se primakli sve do crkvenog stepeništa, sada će i sjeverni ulaz u gradsko središte dobiti primjeren izgled. Križevački stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo kaže da i ove radove na sakralnom objektu financira Ministarstvo kulture. Zajedno s nadzorom, cijena radova će biti oko 300.000 kuna. Radove izvodi firma SKIMT iz Križevaca pod nadzorom inženjera Marka Kašike.

Kao i kod drugih zahvata na sakralnim objektima, usporedo s građevinskim radovima svoj dio posla obavljaju i konzervatori. Što se pak tiče završetka, zbog pravih ljetnih temperatura teško je odrediti točan datum uklanjanja skela pred pavlinskim samostanom.
– Sve ovisi o vremenu, jer izrada žbuke takvog tipa ne podnosi temperature iznad 30 stupnjeva, koje su sada prisutne, rekao je pročelnik A. Nervo. Ipak, kaže da bi oko 350 četvornih metara pročelja moralo biti završeno do polovice ili kraja listopada te se otprilike poklopiti s krajem rekonstrukcije Nemčićevog trga. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.