Direktorica križevačkog radija potkrada Matićeve ‘Krugove’?

ZLATNA KOKA Emisiji koja donosi novac do danas niti kune

Prema saborskim izvješćima Vijeća za elektroničke medije, tijekom 2006., 2007. i 2008. godine Radio Križevci su iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dobili ukupno 163.255,88 kuna za financiranje programskih sadržaja, među kojima se redovito nalazila i popularno-znanstvena emisija “Ne dirajte mi krugove”. Kako saznajemo od samog autora, urednika, voditelja i realizatora emisije Ratka Matića, inače vanjskog suradnika Radio Križevaca koji ne prima nikakve naknade za svoj rad već 13 godina, on nije imao nikakvih saznanja da njegova emisija dobiva novac na natječajima, niti zna kako je taj novac potrošen.

Fond nagrađivao bez autorova znanja

Matić napominje da u 16-godišnjem postojanju “Krugova” niti jedan od njegovih gostiju, od kojih su mnogi bili ugledni hrvatski znanstvenici te kulturni i javni djelatnici, nije primio dnevnicu, a sve terenske snimke za potrebe emisije izvodio je on sam, koristivši vlastite uređaje. Posljednjih godina sam i tehnički priprema emisiju na privatnom računalu, dok se sudjelovanje radija u tom projektu svodi na studijski termin emitiranja i prateće poslove tehničara. Kako nije bilo nikakvih financijskih ulaganja u emisiju, postavlja se pitanje na što su utrošena odobrena sredstva, odnosno kako je u izvještajima pravdano njihovo trošenje, koje prema pravilniku natječaja mora biti namjensko.

O tim natječajima i odobrenim sredstvima Fonda do našeg novinarskog upita pojma nisu imali ni Jelena Ivšić, čija je emisija “Bolja strana humanosti” 2007. zajedno s “Krugovima” dobila 50.314,00 kuna, niti Stjepan Kramar, čija je emisija “Za selo i poljoprivredu” 2008. zajedno s “Krugovima” dobila 87.941,88 kuna. No, za razliku od Matića, oni su oboje novinari Radio Križevaca, stalni zaposlenici na plaći. Radiju je na istom natječaju i 2006. odobreno 25 tisuća kuna, no, za koje programske sadržaje, to u javno dostupnoj dokumentaciji nije navedeno. Do izjave direktorice Danice Čataj o ovoj temi nismo mogli doći, jer tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli stupiti u kontakt ni na mobitel niti na broj redakcije križevačkog radija, gdje nam je kratko rečeno da je zauzeta praćenjem predizbornih aktivnosti.

Naknade ukinute prije 13 godina

“Volonter na Radio Križevcima postao sam stjecajem okolnosti, 1996. je vanjskim suradnicima direktorica rekla da trenutno nema sredstava za naše naknade”, kaže Matić, ističući da je uoči te financijske obustave pokrenuo još jednu radio-emisiju, Rock-oko. Kako se neisplaćivanje naknada tada oteglo mjesecima, vanjski suradnici su s potpisanom peticijom tražili rješavanje njihovog statusa i održali sastanak s tadašnjom dogradonačelnicom Renatom Husinec i tadašnjim pročelnikom za društvene djelatnosti Brankom Hrgom, a kasnije i s Ivanom Knokom, predstavnikom Radnika d.d. većinskog suvlasnika radija. “Kako unatoč raznim obećanjima to nije riješeno, mnogi suradnici, poput Darka Ledinskog i Božidara Habdije, otišli su s radija”, iznosi Matić, koji i dan-danas jednom tjedno slušatelje Radio Križevaca pozdravlja latinskom izrekom “Noli turbare circulos meos!”

Matić je odnedavna i suradnik kolegi i prijatelju u radio-emisiji klasične glazbe “Preštimana večer” autora Ozrena Bogdanovića, koji je za Križevci.info također potvrdio da za svoj angažman na Radio Križevcima ne prima nikakvu naknadu niti je vezan kakvim ugovorom. Prikladno je ovdje iznijeti podatak s web stranica Hrvatske udruge radija i novina za prošlu godinu o tome da Radio Križevci imaju čak 20 vanjskih suradnika, a rade li svi bez naknade ostaje za provjeriti. “Neugodno me iznenadilo i šokiralo nedavno saznanje o svemu ovome, i tražit ću financijsko obeštećenje”, zaključuje Matić, koji se, zbog zaštite vlastitog autorskog rada, ugleda kao medijskog aktivista jednom nagrađenog priznanjem Grada Križevaca te dostojanstva kao čovjeka, direktorici radija obratio za objašnjenje i putem odvjetnika.

Vlasnička struktura

Prema informacijama dostupnim na internetu i objavljenim sukladno Zakonu o medijima, neposredni ili posredni imatelji dionica ili udjela u pravnoj osobi nakladniku elektroničkog medija Radio Križevci d.o.o. za radijsku i televizijsku djelatnost, jesu: Grad Križevci 30.8%, Općina Sveti Ivan Žabno 6.4%, Općina Sveti Petar Orehovec 8%, Radnik d.d. 34.8%, Arena d.o.o. 10% i Franjo Valjak iz Zagreba 10%.

Vezano

Komentari su zatvoreni.