Ana-Marija i Ivona glasuju za – očeve

Na lokalnim izborima za dvije djevojke gotovo da neće biti dvojbe – glasovat će za svoje očeve! Ivona Hrg i Ana-Marija Kovač kćeri su dvojice kandidata za gradonačelnika Križevaca – aktualnog čelnika Branka Hrga iz koalicije HSS-HSLS-HSU-HDZ, te ljutog mu rivala Jadranka Kovača, “igrača” SDP-a i HNS-a.

Ana-Marija i Ivona maturantice su križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i u nedjelju 17. svibnja prvi put će, kao punoljetne, biti u ulozi biračica. Svojih demokratskih prava su itekako svjesne.

– Moj glas može prevagnuti jer je politika sve kaj nas okružuje, pa i kad si ja hoću kupiti nešto za jesti i piti, to je političko pitanje, objašnjava Ana-Marija.

– Politika je dio života i o njoj dosta ovisi. Neki kažu da umjetnici mijenjaju svijet, no više ga mijenjaju političari kad donose važne odluke. Možda nisu dobre za sve, ali se moraju prihvatiti – dodaje Ivona.

Obje ističu da bi svatko trebao ići glasati, bez obzira na ponudu. Pogotovo to, kažu, vrijedi za mladi naraštaj.

– Mladi bi se trebali više angažirati, mi koji prvi put glasujemo možemo davati prijedloge jer u protivnom, ako ne izađemo i ne damo glas nemamo se ni pravo žaliti na loše stanje – kaže Ana-Marija.

– Puno mladih ne slaže se s vlašću, no kad ih se pita kaj o tome misle vele da ih ne zanima, dodaje Ivona, komentirajući da bi i mladi mogli imati svoju stranku, kad je već imaju umirovljenici. O moći i vlasti, priznaje, sluša i čuje svaki dan, s obzirom na osmogodišnji gradonačelnički staž tate Branka.

– S njim često razgovaram o politici pa imam drugačije viđenje i upućenija sam.

S tatom Jadrankom, tvorničarem koji zapošljava 120 ljudi, Ana-Marija više raspravlja o gospodarstvu.

– Razgovaramo o poduzetništvu i tome kako sve funkcionira u tim svjetovima.

Gradski prioriteti

Da su one gradonačelnice prvo bi pokrenule upravo gospodarstvo, koje ipak zapošljava više ljudi od kulture, po kojoj su Križevci, ocjenjuju cure, izvrsni i zbog aktivnosti udruga mladih. Nužna su i ulaganja u školstvo i obrazovanje, koje, kažu obje, pridonosi razvoju grada.

Maturantice Ivona i Ana-Marija nakon gimnazije planiraju studirati psihologiju odnosno veterinu, ali će se baviti i svojim brojnim aktivnostima, od glazbe do sporta. Inače, politici i gospodarstvu u školi uči ih prof. Vanja Posavac, koja je i kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Bjelovara! One kažu da su njihovi vršnjaci početkom godine bili slabo zainteresirani za politiku, no sad je većina spremna ostvariti svoje izborno pravo.

Vezano

Komentari su zatvoreni.