Križevčanka šalje Hrvate u svemir

Tragom vijesti da se odnedavno i u Hrvatskoj mogu rezervirati mjesta na letovima u svemir, za više informacija iz prve ruke obratili smo se mladoj Križevčanki Tamari Budija iz turističke agencije Ulix iz Zagreba, koja je jedina u našoj zemlji ovlaštena nuditi svemirska putovanja i predstavljati Virgin Galactic, američko poduzeće koje prve komercijalne letove najavljuje već krajem 2011. godine.

KŽ.INFO: Gospođice Budija, Vaše poduzeće je nedavno postalo „Accredit Space Agent“. O čemu se točno radi i otkud uopće suradnja s multinacionalnom grupacijom Virgin?

T.B.: Titula „Accredited Space Agent“ znači da je agencija Ulix postala prva u Hrvatskoj koju je Virgin Galactic prepoznao i akreditirao za prodaju karata na letovima u svemir. Ideja da postanemo dio Virgin Galactica rodila se paralelno s razvojem projekta, počevši od 2005. godine. Već dugo smo u kontaktu s predstavnicima Virgin Galactica, ali prvi sastanak imali smo nedavno u Londonu, gdje smo priveli kraju proces dobivanja ASA licence za područje Hrvatske. Prije 2 tjedna u Goteborgu smo prošli cjelodnevni trening gdje nas je Carolyn Wincer, voditeljica prodaje svemirskih letova, uputila u cijeli projekt Virgin Galactica.

KŽ.INFO: Svjetska javnost je prije pet godina već mogla svjedočiti probnom letu letjelice SpaceShipOne, njenom jedrenju u svemiru i uspješnom slijetanju na aerodrom u američkoj pustinji Mojave. Možete li reći ukratko o povijesti ovog projekta?

T.B.: Mojave Aerospace Ventures, projekt koji je sponzorirao Paul Allen, suosnivač Microsofta, izradio je letjelicu nazvanu SpaceShipOne s kompanijom Scaled Composites. 2004. godine uspjeli su s njom dostići visinu od 100 km, općepriznatu kao „granicu“ svemira, i sigurno se vratiti na zemlju. SpaceShipOne je sada izložen u muzeju zrakoplovstva i aeronautike u Washingtonu. Richard Branson i Virgin Galactic odlučili su uložiti novac u izgradnju letjelice SpaceShipTwo koja koristi istu tehnologiju i dizajn kao letjelica SpaceShipOne, koja je savršeno odradila dva putovanja na visinu iznad 100km. Razlika je u tome što je nova letjelica veća i može primiti 2 pilota te 6 putnika.

KŽ.INFO: Kako se putnici pripremaju za taj put u svemir, postoje li posebni uvjeti koje trebaju zadovoljiti, otkud se polijeće te koliko traje samo putovanje?

T.B.: Cijelo putovanje traje oko 2 sata, a putnici se bez gravitacije nalaze oko 4 minute, kad će moći izaći iz svojih sjedala i uživati u bestežinskom stanju te pogledu koji seže do 1600 km u svim smjerovima. Polijetanja će biti s aerodroma Spaceport Amerika u Novom Meksiku, a europska baza bit će Spaceport Sweden pored grada Kiruna na sjeveru Švedske. U cijenu karte uključena je trodnevna priprema putnika i detaljan liječnički pregled. Putnici se pripremaju za let u bazi na Floridi.

KŽ.INFO: Budući da se radi o ekskluzivnim putovanjima civila izvan Zemljine atmosfere, putna će karta biti dostupna kao luksuz financijski dobrostojećima. Kako izgledaju troškovi jednom putniku te je li moguće refundirati kartu u slučaju odustajanja?

T.B: Cijena čitavog leta iznosi 200 tisuća dolara, ali moguće je najprije uplatiti depozit u manjim iznosima, čija visina određuje prioritet na listi putnika koji će prije putovati. U slučaju odustajanja, Virgin Galactic prema svojim uvjetima vraća uplaćen iznos putniku. Cijena karte će s vremenom padati, jer se još uvijek ulaže u razvoj tehnologije koja će se s vremenom usavršiti. Izgradnja letjelice SpaceShipTwo već je 70% završena i prvi testni letovi bit će krajem ove godine. Tri stotine osoba do sada je rezerviralo svoju kartu za let u svemir, a svi uplaćeni depoziti iznose oko 40 milijuna američkih dolara.

KŽ.INFO: Ono što posebno zanima naše čitatelje jest fizička sigurnost putnika tijekom čitavog leta. S obzirom da ste prošli posebnu obuku u Švedskoj kako biste se akreditirali, možete li reći par informacija o sigurnosti i pouzdanosti svemirskih brodova koji će se koristiti?

T.B.: SpaceShip je u potpunosti izgrađen od kompozitnih materijala otpornih na visoke temperature, tako da nema potrebe za dodatnim toplinskim štitovima, kao kod dosadašnje svemirske tehnologije. U Virgin Galacticu kažu da kroz dvije godine planiraju odraditi pedesetak testnih letova prije nego što se astronautima u letjelici pridruže i turisti. Među prvih deset putnika bit će i sam vlasnik Virgina Richard Branson, što dokazuje koliko vjeruje u sigurnost letjelice i tehnologije. Polijetanje je horizontalno i nosač nazvan WhiteKnightTwo nosi je do visine od 15 tisuća metara, gdje se SpaceShipOne odvaja. WhiteKnightTwo, koji ima raspon krila kao Boeing 757, polako se vraća na pistu s koje je poletio, a SpaceShipOne upali raketni pogon i brzinom tri puta većom od brzine zvuka vertikalno se diže do visine od 110 km.

KŽ.INFO: Osim što ugovarate letove u svemir, o čemu ste informacije objavili i na web sjedištu www.ulixtravel.com, postoji li mogućnost da i sami doživite čari bestežinskog stanja, hoće li svemirski agenti imati priliku iskusiti put u svemir?

T.B.: Nadam se da hoću jednog dana, tko zna što budućnost nosi. Do tada ću kao „space agent“ imati priliku otputovati u Spaceport u Novom Meksiku i druge baze Virgin Galactica u svijetu, i tako se iz prve ruke upoznati s realizacijom projekta.

KŽ.INFO: Na tiskovnoj konferenciji održanoj 1. travnja 2009. u Zagrebu kao gošće iz Virgin Galactica imali ste voditeljicu prodaje svemirskih letova Carolyn Wincer i voditeljicu rezervacija Kate Button. Postoji li mogućnost da Hrvatsku posjeti i vizionar Richard Branson?

T.B.: Uvijek postoji mogućnost za to. Carolyn i Kate će dolaziti u Zagreb na godišnje sastanke, i nadam se da će prenijeti lijepe dojmove iz Hrvatske gospodinu Richardu. Priuštili smo im odličan izlazak večer prije press konferencije.

KŽ.INFO: Informacije iz medija kažu da ima zainteresiranih iz Hrvatske za ovu avanturu, a navodno je splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić osigurao mjesto među svemirskim turistima pionirima. Kakav je odaziv kod Ulixa do danas, s obzirom na solidnu prisutnost u medijima ovih tjedana?

T.B.: Nakon naše press konferencije prošli tjedan dobili smo nekoliko upita, kojih je većina bila samo informativna. Zainteresiranih ima, ali više od toga ne smijem reći jer prema pravilima iz ugovora s Virgin Galacticom moramo čuvati privatnost naših klijenata.

KŽ.INFO: Križevčani se sjećaju Vaših atletskih uspjeha iz srednjoškolskih dana, a u međuvremenu ste diplomirali na američkom sveučilištu „Texas A&M“. Ulixov pionirski projekt hrvatskog svemirskog turizma čini se pun izazova, jeste li očekivali da ćete raditi tako dinamičan posao?

T.B.: Iako sam diplomirala novinarstvo, nakon povratka u Hrvatsku zaposlila sam se u turizmu, i zadovoljna sam radi toga. Posao mi je omogućio nastavak putovanja svijetom započetog tijekom atletske karijere, a vjerujem da ću kao akreditirani „space agent“ proživjeti još puno izazova.

KŽ.INFO: Hvala Vam na ovom razgovoru te mnogo uspjeha u lansiranju hrvatskih građana u svemir. I za kraj, očekujete li da će Vam se netko od Križevčana javiti kako bi rezervirao svoj let s one strane neba?

T.B.: U ova vremena teško je razmišljati o kupnji karte za let u svemir, ali Ulix ima dugoročne planove s projektom Virgin Galactica. Letovi u svemir će s vremenom postati dostupniji svim osobama koje žele kupiti kartu. Hvala Vama za intervju, nadam se da sam potaknula interes naših sugrađana za ovaj projekt. Ako je itko zainteresiran, znate kome se treba javiti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.