Igranjem Čehova obilježili Svjetski dan kazališta

Križevačka Udruga za glazbeno-scensku djelatnost Dijalog je, kao ovogodišnji prijatelj Culture Shock Festivala, u petak 27. ožujka 2009. na sceni Kluba kulture priredila prvorazredni kazališni program povodom Svjetskog dana kazališta. U režiji i adaptaciji križevačkog alternativnog kazalištarca Borisa Čataja mladi je križevački glumac Ivan Vuk odigrao dva komada velikog ruskog pisca i dramaturga Antona Pavloviča Čehova – humoresku “Prije svadbe” te monolog “O štetnosti duhana”.

U vrlo zrelom polusatnom nastupu dvadesetogodišnji je glumac dočarao likove iz Čehovljevih djela prožetih humorom istinske dramatike i potresne lirike, sjajno uprizorivši odnose budućih mladenaca s roditeljima mlade u prvom komadu, kao i složeni odnos dugogodišnjih supružnika u drugom komadu, koji naizgled govori o štetnosti duhana. Kao glazbeni intro i intermezzo u predstavi poslužio je zvučni zapis ruske romanse Bulata Okudžave “Eta ženščina v okne”, uglazbljene od I. Švarca, u izvedbi križevačke kantautorice i gitaristice Sonje Mrnjavčić.

Prije same predstave redatelj Čataj je publici uvodno pročitao dvije poruke, kakve svake godine već gotovo pola stoljeća za Svjetski dan kazališta potpisuju uvaženi kazališni stvaratelji, pa ih se običava pročitati u teatrima diljem svijeta na sam 27. ožujka. Ove godine čast da napiše međunarodnu poruku pripala je brazilskom redatelju i dramskom pedagogu Augustu Boalu, dok je autor hrvatske poruke veliki redatelj Paolo Magelli, koji je sjajno opisao kazalište kao “putovanje kojemu je cilj kraj, u potrazi za novim početkom. Kao i sam život. I zato je teatar iznad svega potreba za saznanjem onoga što je postojalo prije početka svega, unutar i izvan nas, prije našeg postojanja.”

Ulaz na ovu predstavu je bio slobodan, što su neki Križevčani izgleda sebično shvatili, podigavši besplatne ulaznice kojih je bio ograničen broj, ali ne pojavivši se na samoj predstavi. No, unatoč tome, osamdesetak gledatelja uživalo je u ugodnoj večeri slavljenja teatra, davši tako aktivan doprinos obilježavanju ovog svjetskog kazališnog jubileja, koji je u Križevcima obilježen samo na Culture Shock Festivalu. Kako je u svojoj poruci prigodno istaknuo Augusto Boal, “glumci smo svi mi, a građanin nije onaj tko živi u društvu nego onaj tko ga mijenja.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.