Križevci – gradska blagajna poslovala s viškom

Križevačka gradska blagajna prošle je godine raspolagala sa nešto više od 65 milijuna kuna, potrošeno je 4,2 milijuna manje, a kada je pokriven manjak iz 2007-me, prošlogodišnje poslovanje ipak je okončano s viškom nešto većim od 3 milijuna kuna. Uz to, sva su plaćanja, pa i skoro 2 milijuna kuna kreditnih obaveza, bila redovita.

– Mi nemamo neizmirenih obaveza mimo ugovorene valute, tako da Grad uredno servisira i kredit i sve dobavljače te ostvaruje u 2008. godini pozitivno poslovanje, izvijestio je članove Poglavarstva financijski pročelnik Darko Masnec.

Godišnji obračun proračuna pokazuje da su prihodi ostvareni sa 90, a rashodi sa 85% planiranog novca. Na prihodnoj strani rezultat bi bio još bolji da je, primjerice, do konca prosinca iz Fonda za zaštitu okoliša uplaćeno ugovorenih oko milijun kuna za sufinanciranje sanacije odlagališta komunalnog otpada Ivančino brdo, no taj će novac ipak stići u ovoj godini. Gradonačelnik pak Branko Hrg želio je podvući da je financijsko poslovanje Grada poptuno konsolidirano i stabilno, daleko od bilo kakve prezaduženosti o kojoj se navodno priča.

Važno je reći, što se često puta u javnosti želi malo drugačije prikazati; ovdje se vidi i ta ukupna zaduženost Grada, znači mi smo sad negdje na 15.662,000 kuna, ukupno zaduženje kroz sedam godina, što nam ne predstavlja nikakav problem, ustvrdio je Hrg.

Kreditna zaduženost križevačke blagajne iznosi 4% na godišnjoj razini, a zakonom dozvoljeno opterećenje je do 20%, pa u gradskoj upravi razmišljaju, nagovijestio je gradonačelnik Hrg, o novom kreditu za velike infrastrukturne zahvate koji predstoje. Među ostalim, odluka o novom zaduženju ovisit će i o raspletu financijske krize koja nam je pokucala na vrata.

Vezano

Komentari su zatvoreni.