Kazalište na ‘Culture Shocku’ s Duškom Valentićem


Peto izdanje Culture Shock Festivala u Križevcima vjerno nastavlja tradiciju njegovanja kazališnog programa, pa tako križevačku publiku i goste i na festivalskom jubileju očekuju dvije kazališne predstave. Prva od njih na programu je već ovog petka 27. veljače u Klubu kulture s početkom u 20 sati. Riječ je o na domaćim i međunarodnim kazališnim festivalima nagrađivanoj monodrami "E, moj sokole" glumca Duška Valentića, prema motivima drame "Đuka Begović" Ivana Kozarca, u režiji kazališne skupine Lectirum iz Zagreba. Vrlo ograničen broj ulaznica je u pretprodaji u Klubu kulture i Art Rock Caffeu (35 kn za stol; 30 kn za red), dok će se na dan predstave eventualno preostale moći nabaviti po prodajnoj cijeni 45 kn za stol i 40 kn za red. Nakon predstave, koja je također ispunjena tamburaškom glazbom uživo, koncert će održati križevački sastav "Debitanti", koji su nedavno oduševili publiku u istom prostoru.

Uz Valentića na sceni nastupaju i četiri člana tamburaškog sastava: Miro Regović, Roman Gross, Ranko Purić, Igor Kudeljnjak. Glazbu za ovaj svojevrsni slavonski cabaret napisala je Inga Appelt, a adaptaciju uradio sam glumac. Đuka Begović je Kozarčev junak od strasti, bezumlja, snage i vrele slavonske krvi, istodobno je i najuspjelije njegovo djelo i jedno od najupečatljivijih dramskih lica domaće književnosti. Kako kaže jedna od mnogih recenzija ovog hvaljenog kazališnog djela, "E, moj Sokole" prvi će put Đuku smjestiti u prostor birtije, u kojem se to lice najbolje osjeća i u kojem Đuka može Ciganinu "prilipit petokrunku na čelo", razbiti čašu, kako ga je učio otac.

Valentić (1950.) pripada srednjovječnoj generaciji hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca, školovao se u Zagrebu, a najpoznatiji po ulozi Papundeka u Velom Mistu, te desetinama drugih uloga u Gavelli i Teatru ITD. Također ima zapaženu filmsku karijeru, snimivši više od 50 filmskih i TV uloga te više od 10 TV serijala, a posebno se pamti uloga Lojzeka u "Horvatovom izboru". Posljednjih godina često gostuje u telenovelama, a u nekima tumači i glavne uloge (Ponos Ratkajevih, Sve će biti dobro). Od mnogih dobivenih nagrada najdraže su mu: Nagrada najboljem mladom glumcu bivše države (Jugoslavije), za princa Halla u predstavi "Henrik IV" GDK "Gavella" i nagrada Najhistrion za suca Žigrovića u "Tajni krvavog mosta" Glumačke družine "Histrion". Kao prvi glumac na svijetu 1984.-1985. godine osniva svoju privatnu nagradu i njome odaje priznanja svojim kolegama za njihov rad. U ratu je "zamrzava", a odmrznut će je, kaže sam Valentić, neka toplija vremena.


Odmah nakon predstave, kazališno-glazbenu festivalsku večer zaokružit će koncertni nastup izvrsnog mladog tamburaškog sastava "Debitanti". Oni u Križevcima djeluju dvije godine, imaju šest članova, uglavnom srednjoškolaca, a njeguju tamburašku glazbu uz koju nerijetko izvode i pop-uspješnice. "Debitanti" su Marko Bertić, Ivan Živković, Matija Medverec, Jurica Perharić, Vice Zirdum i Krešimir Španić. Cijena ulaznice za koncert je 25 kuna, a za posjetitelje predstave besplatna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.