‘Ne križaj Križevce!’ nije platforma ni za koju političku opciju

Primili smo priopćenje građanske inicijative "Ne križaj Križevce!" povodom odgovora gradonačelnika Križevaca Branka Hrga na peticiju kojom inicijativa traži odgodu radova na uređenju trgova Antuna Nemčića i Josipa Jurja Strossmayera. Prenosimo ga u cijelosti.

U emisiji križevačkog radija posvećenoj radu gradske uprave, te u pisanom odgovoru poslanom na adrese pokretača peticije, ovoga je tjedna gradonačelnik Križevaca iznio nekoliko tvrdnji koje ovom prilikom želimo demantirati.

Gradonačelnik navodi da će, ako sada ne krenu radovi (radovi su krenuli 6. kolovoza, op. Ne križaj KŽ), propasti novac prikupljen za tu namjenu, dok smo mišljenja da će propasti puno više ako se predviđeni novac neadekvatno utroši, a poznata je praksa prenošenja novca iz gradskog proračuna u sljedeću godinu, tako da ova godina time ne bi bila iznimka. Još uvijek nije kasno zaustaviti rasipanje milijuna kuna prikupljenih kroz davanja građana.

U odgovoru na peticiju građana i tvrdnje inicijative da javna rasprava o projektu uređenja trgova nije u potpunosti provedena, gradska uprava tvrdi da su "na siječanjskoj raspravi dane primjedbe samo od strane natjecatelja čije rješenje nije odabrano na natječaju pa su se stoga morale uzeti s rezervom".
No, primjedbe su dane i od strane drugih građana i stručnjaka, kako na samoj raspravi, tako i pismeno. Primjedbe koje su primane očito nisu shvaćene na stručnoj razini jer stručnjaka od strane provoditelja na prezentaciji nije bilo, a niti kasnije nije dano nikakvo očitovanje o primjedbama. Ovim primjerom se očituje i da je projekt bio vođen predrasudama, a ne stručnošću jer se je i kroz očitovanja nezavisnih stručnih institucija pokazalo da su davane primjedbe bile utemeljene.

Što se tiče "timinga inicijative" i gradonačelnikove izjave da je pokrenuta nakon potpisivanja ugovora za izvedbu radova, želimo naglasiti da je više primjedbi stručnjaka i građana već bilo nakon odabira idejnog rješenja, a i na javnoj prezentaciji radova. Iz tog razloga moralo se krenuti i u javno informiranje širih razmjera kroz inicijativu s obzirom da je reakcija gradske vlasti izostala.

Gradonačelnik Branko Hrg u svojem odgovoru potpisnicima peticije tvrdi da su mjerodavne gradske službe analizom utvrdile da od 882 potpisanih građana, njih 14 živi na Strossmayerovom, a 4 na Nemčićevom trgu. Također, iznosi podatak da 50 potpisnika trenutno nema prebivalište u Križevcima. U svojoj začudnoj analizi te "stručne službe " čak su provjeravale koji je potpisnik vlasnik kojega poduzeća, obrta ili tvrtke sa sjedištem na jednom od trgova!
Nije jasno čemu je ta analiza trebala poslužiti, kao niti zašto Križevčani koji žive izvan Križevaca ne bi bili zainteresirani za ono što se događa u njihovom gradu.

Na pitanje slušatelja i građana što će učiniti s peticijom, gradonačelnik odgovara da „neće učiniti ništa“, a da su inicijatori i potpisnici peticije politički iskorišteni, sami politički mute vodu pred lokalne izbore, te kaže i kako mu je poznato kako su neki potpisnici i pokretači peticije simpatizeri nekih političkih stranaka! Mora se priznati, doista je nevjerojatno da u jednoj demokratskoj zemlji (ili zemlji koja teži biti takvom) jedan gradski načelnik provjerava političke preferencije svojih sugrađana i zbog toga ih proziva!

Gradonačelnik izjavljuje da je na peticiji trebalo biti 1800 potpisa, ili 10 % od ukupnog broja upisanih birača u Križevcima, kako bi gradsko vijeće uopće uzelo peticiju u razmatranje, no ne kaže što bi razmatralo. Smatramo da su 882 potpisa, prikupljena u samo deset dana trajanja peticije (tri dana na ulici, sedam online) izvanredan uspjeh, ponajprije zbog objektivnih okolnosti što je peticija bila provedena u razdoblju godišnjih odmora.

Moramo naglasiti da je svaki broj građana uključenih u akciju kojom žele uputiti kritiku gradskoj vlasti respektabilan, obzirom da je inicijativa djelovala kao grupa za pritisak i osvješćivanje javnosti. Zbog toga s razočaranjem odbacujemo da je inicijativa "Ne križaj Križevce" nečiji politički projekt, ali moramo reći da je povezana s politikom, onom javnom, budući je projekt uređenja gradskih trgova javno pitanje, pitanje politike lokalne zajednice i interesa građana.

Ako građani svojim potpisom dižu svoj glas protiv upitne kvalitete projekta koji su potaknule postojeće političke strukture u gradu, onda su svi oni politički iskorišteni, ali za to im je dovoljna vlastita savjest i briga za budućnost grada, a ne politička stranka, pojedinac ili grupa iza njih. Još ih manje gradonačelnik treba prozivati što su javno izrazili svoje neslaganje s određenim projektima.

Važno je još jednom istaći kako nitko od članova građanske inicijative "Ne križaj Križevce" nema nikakve političke interese kao i to da iza njih ne stoji niti jedna politička stranka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.