Počinju radovi na trgovima. Peticija (ni)je pomogla?

Radovi na uređenju Nemčićevog i Strossmayerovog trga u Križevcima, predviđeni još za 15. srpnja, kreću od sutra, barem je tako najavljeno na malim i nepotpisanim obavijestima nalijepljenima na nekim radnjama. To je vidljivo i na “Strossu”, gdje komunalci već pripremaju kopanje za nove vodove, što je prva faza uređenja koja će trajati oko četiri mjeseca. Prema toj najavi izgleda da gradska vlast nije uvažila potpise 882 građana na peticiji koju je Građanska inicijativa Ne križaj Križevce pokrenula radi odgode radova.

Tijekom navedenoga razdoblja bit će onemogućen promet Jelačićevom ulicom koja vodi do raskrižja dvaju trgova, kao i parkiranje, zbog čega će se auti morati ostavljati drugdje. Bit će i povremenog nestajanja pitke vode. Gradonačelnik Branko Hrg u jučerašnjem je radijskom istupu napomenuo da s peticijom neće ništa učiniti, ali će inicijatorima dati službeno pismeno očitovanje, dodavši da su peticiju neki i politički iskoristili.
"O tome nema govora, kao skupina građana od sugrađana smo dobili podršku, jer su uvidjeli da će doći do devastacije zaštićene jezgre", kaže Pero Budija, član Inicijative. Ta je skupina ipak donekle uspjela, ako je suditi iz Hrgove izjave u kojoj im “zahvaljuje” na primjedbama.
"Stvarno se ispostavilo da je na Strossu moguće posaditi još desetak stabala, što je dopunska dorada projekta, jer su prošli tjedan na teren izašle projektantice i predstavnica Ministarstva zaštite okoliša – kaže Hrg.

On je inače opet prozvao pokretače da nisu imali dobre namjere jer su izabrali loš timing, kad je sve već spremno za početak, te obzirom na to da bi odgoda radova upropastila sav dosad uloženi novac u projekt.

No čini se da je upravo "glas" više od 800 građana naveo križevačku upravu na promjenu odnosa prema javnosti, jer je gradonačelnik priznao kako građani možda nisu bili dovoljno upoznati s detaljima uređenja, koje je ponajveći gradski projekt u bližoj povijesti, te jedan od najskupljih, s minimalno 12 milijuna kuna troškova.

Stoga će uprava početi izdavati bilten u kojem će navesti sve gradske projekte i njihove troškove. Procjenjuje se da će lokalna javnost time biti upućenija u gradske tokove nego dosad, kad su, prema Hrgu, jedino "portal Križevci.hr, Radio Križevci i neki drugi gradski portali davali informacije".

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.