Ukoričena je povijest humanosti u Križevcima


Drvo oskoruše koje raste uz trošnu klijet u mjestu Kostajnik kod Koprivnice, a za koju je saznao da je kao mladica bila prenešena u torbi vojnika koji se borio kod Solferina, bila je dr. Franji Husincu, poznatom križevačkom kirurgu i publicistu, dodatni motiv istraži kako se u ovome, križevačkom kraju, razvijao Crveni križ, velika svjetska humanitarna organizacija osnovana upravo radi zbrinjavanja stradalnika u bitci kod Solferina 1859. godine. To je dr. Husinec, predsjednik Gradskog društva CK, rekao u prigodi promocije svoje knjige 110 godina Crvenog križa u Križevcima, okupljenim aktivistima, volonterima i ostalim ljudima dobre volje.


Knjiga je izašla kao poklon uz obljetnicu Gradskog društva, osnovanog 1897. godine, i opisuje događaje od nastanka kad je podružnica u Križevima brojala 48 članova, do današnjih dana kad je CK ugledna ustanova kojoj je i dalje temelj djelovanja skrb za najugroženije, njega i pomoć najpotrebnijima. Djelo je pripremano oko godinu dana i sadrži gotovo sve dostupne podatke – imena, zbivanja, situacije – iz stoljetne povijesti CK-a, koja se može motriti i kao povijest human(itar)osti u Križevcima.

"Crveni križ okuplja pod svojom zastavom sve ljude dobre volje, neovisno o političkim okolnostima koje su znale biti i nepovoljne", napominje autor, i nastavlja da je CK u gradu vodio i pučku kuhinju s 250 obroka dnevno. Priloge za siromašne građane davali su članovi Društva, a u vrijeme 1. Svjetskog rata vodili su i bolnicu. Uloga CK-a jača između ratova, kada se provodi razni tečajevi prve pomoći i njege, a posebno se razvija i akcija solidarnosti. Među istaknutim ličnostima koje su vodile Društvo bili su i dr. Fran Gundrum i biskup Julije Drohobecki.
I u sljedećm svjetskom ratu u Križevcima je CK nezaobilazan, o čemu je Husinec također prikupio dosta podataka, navodeći da se volonteri i aktivisti educiraju zbog manjka liječnika.

Uloga organizacije ne mijenja se ni u mirnodopskim uvjetima -čišćenje i saniranje bunara, organiziranje cijepljenja protiv zaraznih bolesti, samo su neka od polja društvenog i humanog djelovanja. 60-ih godina po gradskoj okolici ide i pokretni mamograf, a kroz više desetljeća priređuju se razni obrazovni tečajevi za zanimanja, čime se podizala i razina pismenosti. Oblikuje se i akcija solidarnost na djelu koja je prisutna i danas, dok je služba kućne njege iz 1983. godine bila prva takva usluga u ovom dijelu Hrvatske.

Ni u Domovinskom ratu nije drukčije – postoje stalna dežurstva s ljudima uvijek spremnima pomoći i uskočiti kome god i kadgod treba.
Svo vrijeme, više od pola stoljeća, u Crvenom križu veliki obol dobročiniteljstvu daju i mnogi, vrlo agilni darivatelji, koji zadnjih godina donose godišnje preko 1000 doza krvi za spašavanje života. Dobrovoljni darivatelji krvi danas su gotovo istoznačnica za Crveni križ. Ni u Domovinskom ratu nije drukčije – postoje stalna dežurstva s ljudima uvijek spremnima pomoći i uskočiti kome god i kadgod treba.

Obzirom da je knjiga izašla u izdanju križevačkog ogranka Matice hrvatske, o značenju i važnosti takvog djela i za grad i za hrvatski narod govorio je potpredsjednik MH-a Stjepan Sučić, dok je recenzentica knjige Jelena Borošak Marjanović iz Povijesnog muzeja pohvalila studiozan i temeljit rad i obradu povijesnih podataka, koji, premda nemaju znanstvenih pretenzija, čuvaju uspomenu na događaje i male ljude velikih moralnih osobina.


Na objavi knjige i obljetnici Gradskog društva Crvenog križa čestitali su i ravnateljica Društva Đurđa Kopseak, izvršna direktorica Hrvatskog Crvenog križa Vera Pleše-Golubović, župan Darko Koren i gradonačelnik Branko Hrg.


Iskazana je želja da se Crveni križ u suvremeno vrijeme, uz postojeće djelovanje socijalne skrbi i altruizma, ubuduće bori i pomaže ljudima protiv međusobne otuđenosti.


Husinec je ujedno zahvalio svim aktivistima društva, kojih je tek dio stao u Veliku dvoranu Hrvatskog doma, svim volonterima, liječnicima, bivšim, bilo živućim bilo pokojnim tajnicima i predsjednicima Društva, lokalnim vlastim, pozdravivši usklikom Neka živi neka cvate naše Gradsko društvo Crvenog križa. Na svečnosti je domoljubne pjesme izveo mješoviti zbor HPD Kalnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.