Križevčancije: Bogdan umjesto u Križevcima snima u Zelini


Uoči uskršnjih blagdana neki sugrađani su nas zamolili da provjerimo je li točna informacija o ponovnom dolasku vojvođanskog pjevača Zvonka Bogdana u Križevce. O tome smo se raspitali kod Križevčanina Gorana Hlebeca koji već godinama surađuje s ovom tamburaškom legendom iz Subotice. Hlebec nam je potvrdio da se pokušalo dogovoriti snimanje novog Bogdanovog nosača zvuka u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, što je, nažalost, propalo zbog nerazumijevanja domaćina.

Ovaj petak, datum 28. ožujka 2008. mjesecima je unaprijed bio određen za snimanje novog materijala, u pretrpanom rasporedu koncertnih svirki i nastupa Bogdana i Hlebecovih kolega tamburaša iz zagrebačkog orkestra Serbus. U traženju prikladne dvorane za snimanje, Hlebec je odmah uzeo u obzir i svoje Križevce, gdje je s Bogdanom već jednom snimao, prošle godine u Klubu kulture. Kako isti prostor zbog odigravanja kazališne predstave u sklopu Culture Shock Festivala nije slobodan, Hlebec se obratio upravi Pučkog otvorenog učilišta i od ravnateljice Melite Habdije dobio zeleno svjetlo, jer termin je slobodan. No, to je, čini se, bio tek lakši dio posla.

Na pitanje o tehničkim detaljima, organizator je upućen na službu održavanja u križevačkom POU, Marcela Kovačića. Domar gos’n Marcel zadao je 22 sata kao zadnji termin zaključavanja dvorane, od čega nije odstupio ni na molbu organizatora da je u slučaju produljenja snimanja za kojih sat vremena spreman dodatno platiti, iako se čitavo snimanje planiralo obaviti bez publike. Profesionalnost u pristupu poslu jednostavno nije bio dovoljan argument svojeglavnom domaru koji očito nije želio da se to snimanje održi u "njegovoj" dvorani. Zbog nemogućnosti kvalitetnog dogovora, termin je otkazan.

Goran Hlebec je glazbeni profesionalac, stalni svirač u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado", čija je kvaliteta prepoznatljiva u svjetskim razmjerima. U Križevcima je odrastao te izgradio prvih deset svojih tamburaških godina. Snimanjem nosača zvuka njegovog tamburaškog orkestra Serbus s bardom panonske narodne baštine Bogdanom željela se zaokružiti priča oko audio i video materijala snimljenog u Klubu kulture, koji je upravo objavljen na Serbusovom CD+DVD izdanju, a Križevcima podariti kvalitetna kulturna i medijska promidžba. Ovako je "Grad povijesti, kulture i Svetog Marka Križevčanina", odnosno njegova ustanova, propustila iskoristiti tu priliku, dapače, glatko ju i šeretski odbivši.

Vjerojatno čitateljima ne treba previše pisati o Zvonku Bogdanu, legendi starogradskih pjesama i romansi, koji četrdesetak godina puni dvorane, od zagrebačkog "Lisinskog" do novosadskog međunarodnog festivala "Exit", prihvaćen od svih generacija, starih i mladih. I mladi Križevaca su ga prihvatili prije godinu dana kad je u Klubu kulture sa Serbusom stotinjak ljudi ostavio bez daha. Problem gradske kulture očigledno nisu mladi, koji pokazuju agilnost i kreativnost, već stare strukture, uhljebljene, bezidejne i tvrdoglave. Pravo je pitanje tko i iz kojih razloga drži zaleđe takvim strukturama i zašto se već godinama, unatoč vidljivim problemima, ništa konstruktivno ne poduzima.

Zvonko Bogdan će svoj novi CD ipak snimiti u pitoresknom prigorskom gradiću, ali ne ovom podno Kalnika, već onom podno Medvednice. Pučko otvoreno učilište iz Sv. Ivana Zeline objeručke je prihvatilo ovu kulturno-poslovnu ponudu i bez ograničenja osiguralo na korištenje svoju kazališnu dvoranu. Jednom je netko rekao "Svi smo mi Prigorje. Neki veće, neki manje". Uz fotografiju orkestra Serbus i Zvonka Bogdana iz travnja 2007. godine, u Nemčićevom parku u Križevcima, tko je ispao veći Prigorac u cijeloj ovoj priči ostavljamo čitatelju na konačni sud.

Vezano

Komentari su zatvoreni.