Križevački poduzetnik utajio milijun kuna?

Tijekom vikenda se u Križevcima prolomila vijest da je 45-godišnji hrvatski državljanin D.G., protiv kojeg je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za utaju poreza, zapravo njihov sugrađanin Goran Delić.

Prije deset godina

Njega se tereti da je još od listopada 1997. pa sve do studenoga 1998. godine kao direktor jednog trgovačkog društva izbjegao plaćanje poreza na dobit u vrijednosti oko milijun kuna. U obrazloženju optužnice opisuje se da je u navedenom razdoblju tom društvu koje se bavilo trgovinom i financijskim poslovanjem, pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist.
Uz to je fiktivno poslovanje prikazivao kao korištenje konzultantskih usluga koje su davale američke i britanske offshore tvrtke. Time je, navodi se, svjesno umanjivao osnovicu poreza na dobit.
No, Delić nam je jučer telefonski kazao da je optužnica neutemeljena.
– U tvrtku izvan Hrvatske ulagao sam svoj privatni novac, a ne dobit od tvrtke koja nije ni poslovala s dobiti. Prilikom transfera novca nisam povrijedio ni hrvatske, ni austrijske propise i sve sam obavljao preko računa, priča Delić.
Optužnica pak navodi da je on plaćao fiktivne usluge offshore tvrtkama u kojima je bio ovlašten za podizanje novaca, zbog čega je i izbjegao plaćanje poreza na dobit.

Namirio sve klijente

Smatra se da je i nakon toga jednogodišnjeg razdoblja za koje ga se inkriminira, za vlastite potrebe koristio novac iz fiktivnog poslovanja, podižući sredstva s računa i tako prikrivao protuzakonito dobiveni novac.
Delić objašnjava da je već godinama trn u oku poreznicima.
– Najprije su me sumnjičili za pranje novca, a sada za utaju. A ja sam jedini vlasnik jedne hrvatske banke koju sam rasformirao, ne ostavši nikome dužan jer su svi štediše dobili svoj novac i nitko nije bio oštećen.

Ujedno se suzdržao daljih komentara i zamolio nas da se za pojašnjenja obratimo njegovom odvjetniku. Djela za koja se Delića optužuje da ih je počinio ulaze u područje zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 Kaznenog zakona i u prikrivanje protuzakonito dobivenog novca iz čl. 279 istoga zakona.
Goran Delić je trenutno predsjednik uprave Križevačke štedionice, koja ima poslovnice u cijeloj Hrvatskoj. U nekim gradskim krugovima, koji se bave sličnim biznisom, jučer smo doznali da je moguće kako ga je kao poslovnog čovjeka ustvari “stegla” država zato što je prošli tjedan izgubila spor protiv austrijske Hypo banke pa joj mora platiti milijunsku odštetu. Ako jest, Delić je ispao “kolateralna žrtva”, no vjeruje se isto tako da će se znati pravno obraniti od aktualnih optužbi za utaju poreza.

Poduzetnik Goran Delić nesuđeni je novinar. Kapital je stekao prodajom dionica lokalnog građevinskog poduzeća u kojem je radio kao pravnik. Osnovao je tvrtku i Križevačku banku koju je po sili zakona morao rasformirati. Zato je otvorio štedno-kreditnu zadrugu sa sjedištem u Križevcima i brojnim poslovnicama u hrvatskim gradovima. Nedavno je osnovao i društvo za upravljanje investicijskim fondovima. Voli i vozi snažne automobile, bavi se jedrenjem te leti svojim malim zrakoplovom. Delić je i sponzor gradskog atletskog kluba. Unatoč bogatstvu ostavlja dojam pristupačne i druželjubive osobe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.