U Općini Kalnik triput više umrlih nego rođenih

Zbog nesigurnih radnih mjesta, malo bračnih parova odlučuje se na više od jednog djeteta, a tek bi treće dijete ujednačilo prirodni prirast – rekao je Branko Hrg

Na području grada te općina Svetog Ivana Žabna, Svetog Petra Orehovca, Gornje Rijeke i Kalnika prošle je godine rođeno 312, a umrla 491 osoba. Ako uzmemo u obzir podatke rođenih i umrlih osoba u posljednjih sedam godina, na području Križevaca, Gornje Rijeke i Svetog Petra Orehovca prirodni prirast manje je negativan nego za Sveti Ivan Žabno i Kalnik.

Naime, u Općini Kalnik od 2000. godine do kraja prošle godine rođeno je 84 djece, a umrlo čak 210 osoba, što je gotovo triput više. Slično je i u Žabnu gdje je u istom vremenskom razdoblju rođeno 341 dijete, a umrlo je 606 osoba. Jedini pozitivan prirodni prirast imala je Općina Gornja Rijeka 2004. godine, kada je rođeno 32 djece, a umrlo 27 osoba. Grad je prije dvije godine uveo model plaćanja tisuću kuna za svako novorođenče, ali to, čini se, nije urodilo značajnijem porastu broja rođenih.

– Smanjenje broja rođenih već je duže vrijeme prisutno na našem području, posebno u manjim mjestima. Objašnjenje za to je da mladi sve više odlaze u veće gradove gdje se broj rođenih povećava, a starije stanovništvo ostaje živjeti u selima. Zbog nesigurnih radnih mjesta, malo bračnih parova odlučuje se na više od jednog djeteta, a tek bi treće dijete ujednačilo prirodni prirast – rekao je gradonačelnik Branko Hrg.

Trend smanjenja u cijeloj Hrvatskoj

U potrazi za objašnjenjem ovakvih upozoravajućih podataka, proučili smo brojke zaposlenih, odnosno nezaposlenih osoba u razdoblju od 2000. do 2006. godine. Nakon kratke usporedbe, zaključili smo da postoji tek mala povezanost niskog stupnja nataliteta s brojem nezaposlenog stanovništa.

Primjerice, nakon 2002. godine, kada je bilo najviše nezaposlenih osoba na području cijele Županije, od čega najviše žena, iduće je godine rođeno manje djece nego prethodnih godina i onih nakon 2003. godine. Zanimljiv je i podatak da je nakon 2005. godine kada se na području grada i križevačkih općina rodilo najviše djece, iduće godine, suprotno očekivanom, bilo najviše evidentiranih zaposlenih osoba.

– Prema podacima koje vodi naš odsjek za statistiku, najmanji broj rođenih u odnosu na broj umrlih u Koprivničko-križevačkoj županiji ima mjesto Legrad na koprivničkom području gdje je omjer 36 rođenih na sto umrlih osoba. Trend smanjenja rođenih ipak nije slučaj samo u našoj Županiji nego i u većem dijelu Hrvatske – rekla je Ankica Bistrović, ravnateljica odsjeka za statistiku u Koprivnici.

No, treba uzeti u obzir da su brojke u statističkim podacima, iako sigurni pokazatelji, premale kako bismo zaključili kako je sve manji broj rođene djece posljedica nezaposlenosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.