Sređivanje stanja u pravosuđu i uklanjanje korupcije ključ su za Europu

Prvi puta u Križevcima okupili su se predstavnici vladinih ministarstava, saborski zastupnici, članovi sudske vlasti, stručnjaci iz različitih pravosudnih tijela, kao i predstavnici Europske komisije, i različitih nevladinih organizacija. Bili su sudionici Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji, priređenog danas u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma.

Nacionalni forum, petnaesti po redu, održava se od studenoga 2004. godine, u razmaku od mjesec do dva, svaki put u drugoj županiji i s različitim temama rasprave. Cilj foruma poticanje je razmjene različitih mišljenja i poticanje rasprave o članstvu Republike Hrvatske u Uniji, uz glavni zadatak podizanja razine obaviještenosti građana Hrvatske o brojnim i raznovrsnim aspektima i tematskim područjima u procesu priključivanja naše zemlje ovoj 50-godišnjoj asocijaciji zemalja. Upravo odvijanjem tematskih skupova u brojnim gradovima nastoji se, kako je danas istaknuto, prenijeti javnu raspravu i informacije na lokalnu razinu.

Tema križevačkog foruma bila je reforma pravosuđa i borba protiv korupcije a voditeljice skupa bile su ministrica vanjskih poslova i europskih integracija u hrvatskoj vladi Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica pravosuđa Vlade Republike Hrvatske Ana Lovrin, koje su ujedno i otvorile raspravu na temu. Pored njih, nazočne je pozdravio i David Hudson, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

Otvarajući skup ministrica Kitarović napomenula je da je velik dio mjera iz strategije reforme pravosuđa uspješno proveden te da se s njom nastavlja, a novi pravni okvir i suradnja među institucijama utjecale su na neke bitne pomake u borbi protiv korupcije. "Borba protiv korupcije na svim razinama utječe i na percepciju korupcije u javnosti kao praksi koja šteti svakoj modernoj demokratskoj državi i njenim građanima. Samo aktivnim sudjelovanjem građana u borbi protiv korupcije i njenim prijavljivanjem može se stvoriti nulta tolerancija prema ovom društvenom fenomenu", istaknula je Grabar-Kitarović. Ministrica je zaključila da se u procesu približavanja Europskoj uniji utvrđuje stanje u ovim područjima te se određuju mjere za njihovo daljnje unapređivanje, a današnji nacionalni forum upravo pruža priliku da se uvidi dokle se došlo u reformi pravosudnih institucija i uklanjanju koruptivnih radnji.

Nastavljajući izlaganje, ministrica Lovrin kazala je da se paketom mjera pošlo u sređivanje zemljišnih knjiga, informatizaciju pravosudnih tijela, smanjenje broja neriješenih sudskih slučajeva i sprečavanje korupcije u sudstvu, što je također zadatak za uspješno usvajanje pravnih stečevina Europske unije.
Kako je naglasila Lovrin, baš su se teme današnjeg foruma podudarile s jednim od glavnih političkih kriterija ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. "Stoga bi svaki pojedinac, državni dužnosnik, sudac ali i građanin morao biti svjestan da on može dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije", dok je, prema ministrici, donošenje antikorupcijskog programa i isticanje negativnih društvenih pojava utjecalo na smanjenje pojava korupcije, za što je stvaranje odgovarajućeg zakonodavnog okvira i efikasnijeg pravosuđe od presudnog značaja. Od ministrica se moglo čuti da se hrvatsko priključenje Uniji očekuje 2009. godine, do kad bi trebalo pojačati mjere reformi.
Pomoć u ostvarivanju cilja – nulte tolerancije na korupciju pruža i Europska unija, a David Hudson dodao je da je preuzimanje i usvajanje europskih načela važno kako bi ona profunkcionirala u hrvatskom kontekstu, posebice u primarnom interesu ovoga trenutka u Hrvatskoj, boljem radu sudstva i pravosudnih tijela na zaustavljanju korupcije.
"Europska unija je zajednica utemeljena na zakonu, svaka njena aktivnost temelji se na pravnom načelu koje mora biti utemeljeno i u nacionalnom zakonu", dodao je Hudson, zaključujući kako "su sve buduće članice Unije u mogućnosti usvojiti njen pravni sustav, čemu će pripomoći i sama Unija." Posao Hrvatske je stoga da poništi korupciju kvalitetnijim mehanizmom pravosuđa, jer "borba protiv korupcije i reforma pravosuđa idu ruku pod ruku, a Europska komisija zato i na ta područja stavlja naglasak, doznačujući određena sredstva", poruka je izaslanika šefa Delegacije EK u RH Vincenta Degerta.

Osim političkih dužnosnika, sudonici današnjeg skupa bili su i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednik Visokog trgovačkog suda Srđan Šimac, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, suci općinskih i županijskih sudova, prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel i lokalni državni odvjetnici, članovi saborskih odbora za pravosuđe i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, te članovi nevladinih organizacija koje se bave protukorupcijskim aktivnostima i dužnosnici Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.
Iako je 15. nacionalni forum bio otvoren i za građane, njih je bilo u najmanjem broju, čemu je vjerojatan razlog i nedovoljna promidžba o njegovom održavanju u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.