Slavku će u rujnu ponestati ‘tarceve’

SKUPI LIJEKOVI Za mjesečnu dozu lijekova S. Šolaji iz Prikraja treba oko 19.000 kuna

Imam još ovu kutiju lijeka do kraja mjeseca. Ako HZZO ne udovolji mojoj molbi i tarcevu, lijek koji pomaže u liječenju raka, ne stavi na osnovnu listu lijekova, ne znam kako ću , kaže Slavko Šolaja (45) iz Prikraja nedaleko od Križevaca, koji je 2006. obolio od raka pluća. Za osobu koja je nepušač i ne pije alkohol ta je spoznaja bila strahovito bolna.

Četiri je mjeseca Slavko na Jordanovcu polazio kemoterapije gemzarom, no nije bilo poboljšanja. Savjetovana mu je dvomjesečna stanka da se organizam oporavi. Umjesto smirenja, sve mu je mučnije i bolest napreduje. Određena je nova terapija da se ustanovi koji lijek jače djeluje pa šest mjeseci uzima taksol.

Lijek koji pomaže

Bolje sam ga podnosio, ali mi je bilo jednako mučno. Svaki lijek je i nova nada i nova patnja, kaže Slavko.
U toj fazi bolesti nije moguće uklanjanje zloćudnih stanica. Posljednji pokušaj bio je lijek tarceva. Švicarski lijek registriran je u Hrvatskoj, ali je Slavku preskup, pa mu je ususret izašlo matično poduzeće Radnik iz Križevaca.

Direktor Mirko Habijanec dao je iznos za dvije kutije, odnosno dva mjeseca korištenja lijeka. Jednu kutiju Slavko je osigurao i s pomoću rodbine i prijatelja.
– Gospodinu Habijancu dugujem veliku zahvalnost za donaciju lijeka od kojeg mi je bolje.

Foto: Sergej Novosel

Ništa od dopisivanja
Slavko se obraća i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako bi se tarcevu stavilo na listu osnovnih lijekova, čije je plaćanje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Dopisivanje sa Zavodom ne donosi ništa, kao ni upiti Ministarstvu zdravstva. Kratki odgovori da lijek nije na listi i da se obrate bolnici za liječenje, a povrat troškova traže od Zavoda, Slavku nisu utjeha.
Djelovanje lijeka potvrdili su i nalazi tzv. markera s početne vrijednosti od 9 u travnju 2006. godine pali su na 0,5 u svibnju ove godine, što znači da se metastaze povlače.

Ne želi milostinju

Slavko ne želi milostinju, želi se upoznati s drugim ljudima koji primaju isti lijek.
– Od liječnika na Jordanovcu doznao sam da je još pet osoba primalo tarcevu. Molim ih da se jave da zajedno pokušamo djelovati prema HZZO-u. Nema bolje preporuke od one da nam lijek pomaže, kaže Slavko Šolaja u nadi da će tarceva uskoro doći na listu HZZO-a.

Lijek mi produljuje život
Od novoga lijeka Šolaji je bolje, ima volje živjeti. Liječnici su mu ionako rekli da će lijek morati piti do kraja života pa u njemu nalazi nadu. Slavku teško padaju hladni odgovori mjerodavnih. Jedino su u bolnici na Jordanovcu za njega imali razumijevanja. Velika mu je želja okupiti bolesnike koji primaju isti lijek za liječenje raka pluća i s njima od HZZO-a zahtijevati da razmotre molbe da se tarceva odobri kao besplatni lijek.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.