Tucanjem (jaja) sinoć otvoren 9. Motovun Film Festival

Filmski festival u Motovunu, koji ove godine traje od 23. do 27. srpnja sinoć je na Trgu otvoren veličanstvenim tucanjem gotovo petstotinjak gledatelja. Publici su razdragani pozdrav uputili direktor Festivala Igor Mirković i umjetnički direktor Rajko Grlić, naglasivši zadovoljstvo što se i ove godine na brdo filmova popeo velik broj filmskih poklonika. Načelnik općine Slobodan Vugrinec spomenuo je da da smo u jubilarnoj 150. godini smrti Josipa Ressela, znanstvenika, šumara, izumitelja brodskog propelera, zaštitnog znaka Festivala.

Istarski župan Ivan Jakovčić poželio je da svi budemo filmski manipulirani. Ove godine motovunski filmski brod, rečeno je, plovi Dunavom, jer je zemlja partner Festivala Vojvodina, odakle se svakoga dana trajanja festivala predstavljaju prekaljeni stari i novi mladi autori.

U šest dana od jutra do mraka u sedam termina na četiri lokacije bit će prikazano stotinjak filmskih djela iz zemalja Europe, Azije, Afrike i Amerike, uz posebnu posvetu japanskim horrorima u noćima jeze.

Vrhunac ceremonije otvorenja bio je poziv na kolektivno tucanje, a posebno za tu prigodu iz Vojvodine je doveden i svjetski prvak u tucanju, Jefta Prodanov. Odlično raspoloženoj publici pokazao je kako se tuca jajima, što su posjetitelji otvorenja i sami iskušali, tucanjem sa susjedima.

U opuštenom tonu kakav priliči cijeloj atmosferi festivala pod propelerima, i zbog koje je u srpnju, kao što je napisano u engleskom Guardianu, najbolje biti baš u Motovunu, otvoren je ovogodišnji predjubilarni Motovun Film Festival. Provođenju Festivala pridonose i neki Križevčani, o čemu ćemo Vas dakako izvijestiti tijekom tjedna, u stankama filmskih projekcija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.