Bit će im drago viđati se opet

Mladež završnih razreda križevačkih srednjih škola jučer je imala svoj dan, slaveći na ulicama Križevaca Dan maturanata koji se tradicionalno upriličuje uz kraj njihovog školskog obrazovanja. Preko dvije stotine maturanata nošenih pjesmom i cikom u veseloj je povorci prošlo glavnom gradskom ulicom zaustavivši čete na trgu Antuna Nemčića gdje im je Grad priredio oproštajnu svečanost. Maturalni duh i sloga i ove su godine iskazani u maštovitim nošnjama iz kojih se po maturanti po običaju nisu skidali cijeli tjedan.

Gradom su tako hodali i vojnici i policajci od 17 i 18 godina, a viđeni su i kauboji te dobi. Iz povijesti su se pojavili Cezari i Rimljanke, s Dalekog istoka samuraji i gejše. Petri Pani i Zvončice oživjeli su kao iz priče, dok su neki poželjeli i, barem na tjedan dana, i postali pioniri. Ludu atmosferu danima su podgrijavali i Bad blue boysi.

Maturante svih uniformi iz četiriju škola – Srednje gospodarske škole, Srednje škole Ivan Seljanec te Srednje glazbene škole i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga – uime Grada pozdravili su dogradonačelnica Branka Špoljar i pročelnik Mladen Tenodi, koji su im zaželjeli uspješan završetak mature, upis na željene fakultete ili odabrane poslove. U obraćanju je maturantima poručeno da se nakon školovanja vrate u grad iz kojeg su ponikli i nastave u njemu živjeti kao što su to činili tijekom srednje škole.

Svaki završni razred predstavio se i pozdravio puk, a u prigodnim govorima miješali su se žalost za rastankom od jedinih srednjoškolskih profesora koje su imali u životu i radost za konačnim završetkom četverogodišnjeg razdoblja koji ih dovodi do zrelosti. Profesori su redom istakli ponos što su odgojili još jedan maturalni naraštaj.

Tijekom dnevog maturantskog ludovanja nije bilo remećenja javnog reda i mira ni ispada nezrelosti, a učenička radost nastavljena je sinoć i baru Latino gdje je svaki maturant na račun Grada mogao popiti piće u iznosu do 10 kuna.

Večeras će se maturanti svojim roditeljima, obiteljima i profesorima predstaviti i u svečanom štihu na maturalnim zabavama u ugostiteljskim objektima. Javno su obećali viđati se opet svakih pet godina povodom godišnjica mature.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.