‘Rock-oko’ već 11 godina na križevačkom radiju


Povodom 500. emisije ‘Rock-oko’, koju možete slušati večeras od 19h i koja se emitira na Radio Križevcima svakog ponedjeljka, porazgovarali smo s jednim od urednika emisije, gospodinom Ratkom Matićem. Drugi urednik, gospodin Mladen Lončar, nažalost je bio zauzet.


Za sve koji ne znaju, što je ‘Rock-oko’?
‘Rock-oko’ je emisija na Radio Križevcima posvećena rock glazbi i svoj glazbi koja ima dodirnih točaka s rockom, bilo po glazbenom izričaju, tekstovima, angažiranosti ili nekim drugim stvarima. Rock je okosnica, ali smije se ići i okolo, a posebno je naglašen blues jer je kolega Mladen Lončar-Mike veliki ljubitelj bluesa.

Kada i u čijoj glavi je nastala ideja za emisiju?
Ja sam bio inicijator, a prvi s kim sam podijelio ideju bio je Dubravko Vrcelj-Meri, kojemu se ideja odmah svidjela i koji je prihvatio suradnju. Nas smo dvojica bili prvi urednici emisije, a u 9. nam se emisiji pridružio i Mladen Lončar-Mike, koji je dotad bio oduševljeni slušatelj naše emisije.

Kako je Radio Križevci prihvatio tu ideju?
Radio je bio za, prihvatili su tu ideju, najviše zbog toga što se u tadašnje vrijeme slušao rap, techno, disco i sl., a rock je na radiju bio deficitaran.

Kako je izgledala, tj. zvučala vaša prva emisija?
Prva je emisija emitirana 25. ožujka 1996. godine i tada smo, kao i nekoliko sljedećih emisija, glazbu većinom puštali s ploča. Tad još nije bilo remasteriranog rocka na CD-ima, postojala su samo recentna izdanja. Ploče su i škripjele i preskakale, pa smo to čak nekim jinglovima i ironično reklamirali.
Meri je bio zadužen za standardni, mainstream rock, a ja sam šarao i dopuštao si egzotiku puštajući i komentirajući neobične obrade, rockere u drugim situacijama (u filmskoj glazbi i sl.), a Mike je od početka bio bluzer koji je ujedno bio zadužen i za rubriku ‘Povijest rock&rolla’.

Tko je sve dosad radio i tko sad radi emisiju?
Ova trojka je radila sama sve do 2001. godine kad je Meri napustio emisiju, a Mike i ja smo ostali sami. Od ove godine, Meri povremeno dolazi kao gost urednik, kao što će doći i u ovu današnju, 500. emisiju.

Kako je došlo do suradnje s ostatkom ekipe?
Jedan od ciljeva emisije bilo je i tematsko, odnosno stilsko proširenje pa su tako već skoro 6 godina naši stalni suradnici Igor Frbežar-Frby i Srđan Barić-Srky, koji su zaduženi za hard core, a zadnjih nekoliko mjeseci na emisiji radi i Ivan Šunić-Camaro koji vodi heavy metal rubriku za bikere. Imali smo dosta jednokratnih gostiju. Npr. Sanja Kruljac je sama uređivala nekoliko emisija kojima smo htjeli prikazati rock sa ženskog stajališta, zatim Dragutin Andrić koji nas u posljednje vrijeme i snabdijeva materijalima naših izdavačkih kuća (Aquarius Records, Dallas Records, Menart i dr.) i preko kojeg surađujemo sa web portalom Križevci.info, tj. sa potportalom Svijet glazbe.
Ponosan sam što mogu reći da je naš suradnik i glazbeni krtičar Darko Glavan koji nam često daje svoje komentare glazbenih zbivanja kod nas i u svijetu te Gordan Penava-Pišta iz grupe Hard Time koji nam, kao organizator mnogih klupskih koncerata, vrlo često osigurava akreditacije.

Kako izabirete i nabavljate materijale za emisiju?
Glazbu smo ispočetka nabavljali iz vlastitih fonoteka koje su vrlo opsežne (svaki od nas ima po nekoliko stotina, pa i preko tisuću albuma). Nakon toga smo se preko interneta povezali s nekim izdavačima koji nam šalju svoje materijale (Alligator Records, Ruff Records, Delta Groove Productions, Atlantic, Verve, EMI). Za taj je kontakt i suradnju zadužen Mike i on to odlično radi. Dosta materijala nam ustupaju i slušatelji, prijatelji, poznanici i gosti, tako da danas dobivamo i više materijala nego što nam stane u emisiju. Ponuda je veća od realizacije.

Je li vaš glazbeni ukus danas isti kao i prije 11 godina kad ste počeli raditi emisiju i koliko ima dodirnih točaka s ukusom ostatka ekipe?
Moj osobno, a i njihov, glazbeni ukus uglavnom je ostao isti iako svi rado prihvaćamo novitete ako u njima vidimo neku vrijednost. Naš se ukus u mnogo čemu podudara, ali smo se ipak podijelili po prioritetima. Kod Mikea je to blues, a sad kad je Meri ponovo ponekad s nama, osigurali smo rock standarde koje smo malo bili zanemarili posljednjih 5-6 godina zbog zasićenosti, a ja se bavim onim što ostane.


U emisiji uglavnom predstavljate stranu glazbu. Kakva je razlika između nekadašnje i današnje rock glazbe?
Predstavljamo mi i domaću glazbu, ali treba uzeti u obzir da cijela Hrvatska ima stanovnika kao jedan prosječan velegrad i, s obzirom na to, domaća je glazba poprilično zastupljena.
Što se tiče razlike, čini mi se da je glazba nekad bila kvalitetnija u tom smislu da je postojao veći postotak kvalitetne glazbe. Današnju glazbu moramo kritičnije izabirati. A razlika je i u kvantiteti.
S druge pak strane, mislim da je dobro što se glazba promijenila, traže se novi načini izričaja, tu su i nove tehnologije (nove produkcije). Bolje da je tako nego da se unedogled tapka po glazbi 70-ih.

Tijekom ovih 11 godina, emisija ‘Rock-oko’ ugostila je i predstavila mnoge glazbenike. Jeste li na neka gostovanja posebno ponosni?
Pri angažiranju gostiju naročito je aktivan Mike koji je u ‘Rock-oko’ doveo mnoga eminentna imena. Neka od njih su Mungos Blues Brothers, Two For Blues, Blueser’s Brand, Small House Brown s kojima je bio i američki pjevač Robert L. Johnson i mnogi drugi.
Velik broj naših značajnih glazbenika rado se odazvao našim pozivima za interview, koje smo najčešće odrađivali telefonski. Pa su nam tako u emisiji gostovali i Husein Hasanefendić-Hus, Aki Rahimovski, Jasenko Houra, Vlatko Stefanovski, Cane iz Partibrejkersa i mnogi drugi.

Vi ste u svojoj emisiji dosta prostora posvećivali i križevačkim glazbenicima. Kakva je po vama križevačka glazbena scena i postoji li ona uopće?
Prije svega, mi u Križevcima imamo glazbenike jer, na kraju krajeva, imamo jaku glazbenu školu. Neosporno je da imamo mladih glazbenika. Kad oni rade nešto u sferi pop ili rock glazbe, oni uglavnom ostaju na razini demo bendova; svoj izričaj, nažalost, ne izbruse do te mjere da bi se to snimilo kao kvalitetan glazbeni materijal. Tako se najčešće raspolaže tehnički nedovoljno kvalitetnim snimkama. No ima naznaka da to kreće na bolje. Dalje je otišao Neno Kos-Ferco koji je sa svojim kolegom Krunom Matusom svojedobno djelovao u grupi Crno Perje (koja nije bila potpuno križevačka grupa). Kruno je ranije otišao iz benda i posvetio se produkcijskom radu opremivši svoj vlastiti studio. Luka Belani je snimio album koji produkcijski zadovoljava standarde dobrog zvuka, a dosta je moderan i po glazbenom izričaju. A čujem da i Romana Orešnik-Mlinarić snima album i jedva čekam da ga predstavimo u ‘Rock-oku’.
U Križevcima postoji velik broj kvalitetnih glazbenika koji, iz različitih razloga, nisu otišli dalje od sviranja po zabavama i svadbama i koji često moraju svirati glazbu koja ne odgovara ni njihovim afinitetima ni sposobnostima.
U ‘Rock-oku’ su gostovali i svirali i pjevali uživo i Ferco i Romana i Luka Belani, te Daniel Dijaneš-Danči, Saša Huzjak, zatim bivši Križevčanin Zdravko Muretić-Mrkwa, Koprivničanin Igor Napan i mnogi drugi.
Povodom druge godišnjice emisije ‘Rock-oko’ u diskoteci ‘Downtown’ napravili smo 7-satnu emisiju u kojoj je nastupilo mnogo bendova, poput Livin’ Stone, Nikad Dosta, Crno perje, Romana Orešnik, a ulaznicama smo skupljali novac za kupnju rendgen aparata za križevački Dom zdravlja.

Imate li kakve informacije o slušanosti i reakcijama na vašu emisiju?
Imamo, jer se svakodnevno susrećemo s našim slušateljima od kojih dobivamo feedback. Telefonski nam se javljaju slušatelji koji žive na rubu čujnosti Radio Križevaca (Zelina, Grubišno Polje…). Slušanost ne mjerimo masovnošću jer je ‘Rock-oko’ specijalizirana emisija, ali po javljanju slušatelja vidimo da ljubitelja rocka, a i naše emisije, ima dosta.

Osim ‘Rock-oka’, vi na Radio Križevcima radite još neke emisije.
Već 14 godina radim emisiju ‘Ne dirajte mi krugove’ koja se emitira utorkom od 17 do 18:30h i koja nastoji popularizirati znanost, umjetnost, kulturu i obrazovanje. Usto, pomažem mladom Ozrenu Bogdanoviću, uredniku novoosnovane emisije klasične glazbe ‘Preštimana večer’ koja se emitira nedjeljom od 20 do 22h.

Kakvi su planovi za budućnost ‘Rock-oka’?
Jedan od planova, a i naša želja jest da emisija ‘Rock-oko’ postane čujna i preko interneta i da time probijemo granice dometa našeg odašiljača. Želimo proširiti krug suradnika jer težimo raznolikosti i objektivnosti, nadamo se što većem broju aktivnih glazbenika koji će nastupati uživo u emisiji i još intenzivnijoj suradnji s potportalom Svijet glazbe.

Hvala vam puno na ovom razgovoru. Želimo vam puno uspjeha i još puno emisija.
Hvala lijepa. I ja vama želim uspješan rad na vašem portalu i da se što češće susrećemo na vašim stranicama i u našoj emisiji.

Vezano

Komentari su zatvoreni.