Koncert Zvonka Bogdana u Klubu vidjet ćemo na DVD-u


Zahvaljujući otkazivanju druge osobe, ukazala nam se prilika prisustvovati nastupu Zvonka Bogdana u Klubu kulture u Križevcima prošloga petka. Koncert legende starogradske i tamburaške pjesme organizirao je Križevčanin Goran Hlebec, koji Bogdana već godinama prati sa sastavom Serbus, a poslužio je za snimanje glazbenog DVD-a, zbog čega je bio zatvoren za javnost i s ograničenim brojem gledatelja.


Na Hlebecov poziv Bogdan je iz rodne Vojvodine došao "pivati, pjevati i pevati pjesme koje su iz davnog vremena, želeći ih s tamburašima sačuvati od zaborava."

Prvih pola sata pripalo je sekstetu Serbus, koji je u tečnom polusatnom instrumentalnom nastupu po uzoru na nekadašnjeg Zvonkovog glazbenog pratitelja Janike Balaža animirao publiku, okupljenu oko desetak stolova u klupskoj atmosferi.

Zvonko Bogdan te večeri, reći će, prvi put će u karijeri ispunjavati želje i zahtjeve svojih tamburaša, dok je na publici bilo tek da sudjeluje slušanjem. To je u gotovo trosatnom periodu značilo svojevrsnu glazbenu šetnju vremenom kroz Panoniju, "veliku oblast koja se proteže od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana."
Zvonko nas je uz pomoć tamburaša pjesmom vratio nekoliko stotina godina unatrag, podsjetivši na možda već zaboravljene kulturne vrijednosti svoga kraja.


Repertoar koncerta odabrali su sami momci iz Serbusa i pjesme su koje se rjeđe izvode na Bogdanovim koncertima, no Zvonko ih je publici predstavio na lijep i slikovit način, vezujući uza svaku i priču o porijeklu nastanka i autoru.


Tek nešto manje od stotinu ljudi to mu uoće nije zamjerilo, naprotiv, publika je djelovala kao vjeran Zvonkov suputnik uživajući do ponoći u tamburaškom putovanju starogradskim predjelima.


Koncert je sniman trima profesionalnim kamerama iz kojih će materijal, doznali smo od Hlebeca, biti upotrijebljen za oblikovanje DVD-a, o čijem ćemo mogućem izlasku na tržište biti obaviješteni kad se cjelokupni snimljeni video sadržaj obradi i pripremi. Uz to, Hlebec je obećao da ovo nije zadnje Bogdanovo sviranje u Križevcima, te da će najesen ili dogodine biti upriličen njegov veliki koncert u većoj dvorani i za veći broj poklonika lijepe tamburaške glazbe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.