Nove zgrade samo kao kopija starih

OBNOVA Građevinski radovi na zgradama ovise o mišljenju konzervatora 
       
KRIŽEVCI – Ljekarnik Željko Gagro na staroj je zgradi na  Trgu J. J. Strossmayera zamijenio dotrajalu građevinsku stolariju novom od plastificiranoga aluminija, koja je po izgledu jednaka staroj. No, nakon toga je primio rješenje konzervatora iz Ministarstva kulture da umjesto aluminijske stolarije mora postaviti drvenu. – Zbog dotrajalosti sam morao  zamijeniti stare drvene prozore, što me stajalo oko 20.000 kuna.

Tužio konzervatore
Izrađeni su po mjeri i ni po čemu se ne razlikuju od  prijašnjih, iako su konzervatori drukčijeg mišljenja, za što  nemaju suvislog objašnjenja – kaže mr. Gagro. Napominje da mu  je mjerodavna osoba predložila i radionicu u Zagrebu  koja mu može izraditi drvenu stolariju, ali, dakako, na njegov  trošak. – To bi me vjerojatno stajalo još najmanje 30.000 kuna – uz dosadašnjih 20.000 kuna. Priča tu ne završava jer mi konzervatori uvjetuju i kako da obnovim staro pročelje, za što bih morao uključiti kipare i druge specijalizirane majstore, a za to bi mi trebalo oko 700.000 kuna.

Narušio bi se pogled
U nemogućnosti da se drukčije zaštitim jer smatram da je prekršen upravni postupak,  pokrenuo sam protiv konzervatora privatnu tužbu na Upravnom sudu – navodi mr. Gagro. Križevačko poduzeće "Radnik" nije  posegnulo za tom mjerom nakon dvogodišnjih pregovora s  konzervatorima pa su odustali od gradnje poslovno-stambene  katnice na mjestu nekadašnje gostionice "Zagorje" na raskrižju  Trga bana Lackovića i Ulice bana Josipa Jelačića.

Po mišljenju konzervatora, katnica bi narušila pogled na  obližnju crkvu Svetoga križa. – Moramo poštivati zahtjeve  konzervatora i izgraditi prizemnicu s potkrovljem koja će po  svemu sličiti bivšoj gostionici. Jedino će se u produžetku  ulice smjeti podići na kat – kaže Darko Jambreković iz  "Radnika". Zgrada je namijenjena tržištu i u nju bi se možda  mogao preseliti i Centar za socijalnu skrb iz neprikladnih  prostorija na prvom katu zgrade u Ulici Ivana Zakmardija  Dijankovečkog.

Vezano

Komentari su zatvoreni.