Zrinka Cvitešić otvara plemićki bal

SPOMEN Svečanosti u spomen Sidoniji Rubido Erdödy

GORNJA RIJEKA – Zagrebačka glumica Zrinka Cvitešić pojavit će se u ulozi prve hrvatske operne primadone, grofice Sidonije Rubido Erödedy (7.2.1819.-17.2.1884.), koja je živjela i umrla u svome dvorcu u Gornjoj Rijeci.

Sidoniji u spomen održavaju se u Gornjoj Rijeci tradicionalni Sidonijini dani, uz središnje svečanosti 23. veljače. Nakon polaganja vijenaca na kriptu Sidonije pred župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i svete mise nastupit će crkveni zbor Marijini miljenici i sopranistica Barbara Othman.

Program će se nastaviti u školskoj sportskoj dvorani nastupom malih plesača, glazbenika i pjevača i plesne skupine Udruge Potkalnički plemenitaši. Zrinka Cvitešić će izvesti monolog o životu Sidonije Rubido, o njezinu domoljublju i pjevačkoj karijeri okrunjenoj ulogom Ljubice u prvoj hrvatskoj operi Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog 28. ožujka 1846. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Svečanost završava plemićkim balom koji će otvoriti Zrinka Cvitešić zajedno s Hrvojem Kraševcom, višestrukim prvakom Hrvatske u plesu. U sklopu svečanosti u Gornjoj Rijeci službeno će se sklopiti ugovor o prodaji nekadašnjeg Sidonijina dvorca za 2,76 milijuna kuna splitskoj kompaniji Split Shipping Menagement, koji će potpisati Štefica Tukša, načelnica Gornje Rijeke, i Ratko Božić, direktor brodarske kompanije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.