Bijela kuga pustoši potkalnička sela

NATALITET Podaci iz župnih ureda ukazuju na dramatično stanje

GORNJA RIJEKA – U četiri potkalničke župe bijela kuga iz godine u godinu nemilice kosi stanovništvo, na što upozoravaju podaci iz župnih ureda. Čak dvostruko više ljudi umire nego što se djece rađa. Najviše bi trebalo zabrinjavati stanje na području župe Gornje Rijek,e gdje je lani umro 51 mještanin, a rođeno je i kršteno dvadesetero djece. No, načelnica Gornje Rijeke Štefica Tukša podsjeća da je 2005. zabilježen skok u natalitetu, kada je samo u njezinu selu Kostanjevcu rođeno desetero djece, što se nije dogodilo već dugo.

Zato smatra da podatke treba pratiti više godina. Pojedine Gornjoriječanke višestruke su majke kao Vesna Petrić, koja se je doselila u Podgajec kod Križevaca i nedavno rodila deseto dijete. Maloga Luku je ovih dana krstio biskup Josip Mrzljak najavivši ga kao znak radosti i nade.

Statistika ipak nije ohrabrujuća. Prije četiri godine u selima podno Malog Kalnika, u toj najmanjoj općini Koprivničko-križevačke županije rođeno je 32 djece, a umro 41 mještanin. Gotovo nepromijenjeno je stanje u župi Kalnik, gdje je lani umrlo 35 ljudi, kao i prije četiri godine, a kršteno 17-ero djece, dok ih je prije četiri godine bilo 16. U župi Miholec lani je umrlo 39 ljudi, a rođeno je 24-ero djece, troje više nego prije četiri godine.

Najbolje je stanje u župi Svetog Petra Orehovca gdje je lani kršteno 33-oje djece, ili 16 više nego prije četiri godine, dok je umrlo 36 ljudi. Zabrinjava i podatak da je u četiri spomenute župe lani vjenčano samo 39 parova, po deset u Gornjoj Rijeci, Miholcu i Kalniku te devet u Svetom Petru Orehovcu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.