Muke po vjeronauku: Od prvašića traže da znaju blaženike

VecernjiList.gifZadatak iz vjeronaučnog udžbenika glasi: uz crteže portreta blaženika i svetaca treba staviti redni broj s imenom dotičnih koji su navedeni. Treba, dakle, znati kako izgledaju bl. Ozana Kotorska, bl. Augustin Kažotić, bl. Gracija Kotorski, sv. Leopold Mandić, sv. Marko Križevčanin, sv. Nikola Tavelić, bl. Marija Petković od Propetog, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz.


Pitanje možda i nije preteško za natjecatelje televizijske emisije Milijunaš, kad na njega ne bi trebali odgovoriti učenici prvog razreda osnovne škole, o čijem je vjeronaučnom udžbeniku i riječ. Kako to baš i nije tako jednostavno, mnogi roditelji prvašića dolaze potražiti pomoć u križevački Gradski muzej od ravnatelja prof. Zorana Homena, koji je i sam slikao portrete hrvatskih blaženika i svetaca.

Bilo je i suza i plača djece koja nisu znala riješiti zadatak na 39. stranici udžbenika "Učimo ljubiti Boga i ljude" u nakladi Glasa Koncila  kaže prof. Homen. Uvjeren je da bi zadatak iz udžbenika za prvi razred mogao oznojiti i samog ministra Primorca i njegov kabinet pa mu je poslao pismeni poziv da ga riješi sa svojim suradnicima ne gledajući stručnu literaturu.

Ako im to uspije, Homen će ih sve počastiti ručkom u Križevcima ili na Kalniku. U suprotnom, predlaže da se slični školski zadaci ne postavljaju sedmogodišnjacima jer će tada biti manje prolivenih dječjih suza i više radosti.

Sve je više prigovora na sadržaje
Ovaj primjer s hrvatskim svecima i blaženicima nije jedini iz vjero-naučnih udžbenika, na koje se žale i roditelji i djeca. Sve je više primjedaba da je u njima niz sadržaja koji nisu prilagođeni uzrastu iako je to slučaj i s udžbenicima iz nekih drugih područja. Usto su i česti prigovori na vjerou-čitelje. (Z. De.)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.