U školi sa sedam učenika prvašić sjedi s četvrtašom

JutarnjiList.gifU Vojakovačkom Osijeku godinama najmanji razred u Koprivničko-križevačkoj županiji

KRIŽEVCI – Područna škola OŠ Ljudevita Modeca u selu Vojakovački Osijek ove školske godine ima samo sedam đaka i već je godinama, tek s rijetkim izuzecima, najmanja škola u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Lani je bilo još manje, samo šest, učenika i nismo imali nijednog prvašića. Ove godine ih imamo čak tri – kazao nam je učitelj Tihomir Pleša, dodavši da je već navikao istodobno raditi s tri-četiri različita razreda.

– Ja kao jedini četvrtaš sjedim s prvašićima, no to mi ne smeta i volim im pomagati – rekao nam je 10-godišnji Kristijan Crnčić. I Bojani, Mateji i Zdenku, učenicima trećeg razreda, koji sjede nasuprot prvašića pred drugom pločom u učionici, ne smeta što svi zajedno imaju nastavu u jednoj prostoriji.

– Kad učitelj ispituje prvašića ili Kristijana, mi dobijemo pismeni zadatak i obratno. Navikli smo na to, a ljepše nam je skupa nego da smo samo nas troje u razredu – rekla nam je plavokosa Bojana Dukić, koja živi u zaseoku Srdije, gdje nema djece njene dobi pa se jedino mogu igrati s dvojicom mlađe braće.

U sličnoj situaciji su i svi ostali osječki đaci jer žive po raštrkanim zaselcima s malim brojem kuća. – Zato ja jako volim školu jer se barem u školi imam s kim igrati, jer moja dvojica braće već su odrasla i rade – kaže nam Zdenko Katalenić.

I on i Kristijan vesele se prelasku u matičnu školu u Križevce jer će tako konačno imati ekipu za nogomet. Ovako se pod odmorom dečki najčešće igraju slagalicama, a pridruže se i djevojčicama koje su uglavnom zadržavaju u kutiću s lutkama.

No, da je nekad u školi bilo življe, prisjeća se 65-godišnji domar Štef Vidović. – Ja sam počeo raditi 1981. godine. Tih 80-ih bilo je ipak bolje i imali smo i po 12 do 14 đaka, a kad sam ja išao u tu istu školu, nakon Drugog svjetskog rata, tad je bila šestoljetka i bilo nas je 63 u školi, a radilo se u dvije smjene – kaže Vidović.

Sad je škola, sagrađena 1936., postala prevelika, a odavno je prazan i dvosoban stan za učitelja. – No, za selo bi bio šok da se škola zatvori jer kroz priredbe, izlete i druge aktivnosti okuplja mještane. Vjerojatno bi to ponukalo još više obitelji da se odsele – kaže učitelj Pleša.

S njim se slaže dožupan za društvene djelatnosti Vjekoslav Flamaceta.

– Škola puno znači za svako malo mjesto i da zatvaramo male škole, takva bi mjesta dodatno bila potaknuta na izumiranje – kazao je Flamaceta, dodavši da Županija nema namjeru zatvarati male područne škole. Da je to politika Županije, potvrđuje i podatak da je nastavila raditi PŠ Otočka iz mjesta Gola koja je ove školske godine preuzela primat od škole Vojakovački Osijek jer ove godine ima samo četiri učenika.   

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.