Milijuni kuna potrebni za obnovu školskih zgrada

podravski_list_logotip.gifŠkolske zgrade u našoj županiji prosječno su stare 50 godina, a oko 13 posto ih je iz 19. stoljeća. Najstarija je zgrada škole u Kalinovcu, no među najlošijima je zgrada legradske škole

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije su 22 osnovne škole i 63 područne pa Koprivničko-križevačka županija brine o 85 osnovnoškolskih objekata – doznali smo od Vjekoslava Flamacete, koprivničko-križevačkog dožupana. Većina školskih zgrada stara je oko pedesetak godina, a oko 13 posto ih potječe iz 19. stoljeća. Najstarija zgrada u Kalinovcu, koju pohađa 130 učenika, građena je 1881. godine, no u proteklih nekoliko godina škola je obnovljena i u dobrom je stanju. U najlošijem je stanju, kaže Flamaceta, legradska škola izgrađena 1891. godine, a pohađa je 95 učenika. Zgrada današnje škole nekada je bila samostan. Među starijim građevinama još su škola u Kozarevcu građena 1889. godine, križevačka škola Ljudevita Modeca iz 1901. godine, no obje su obnovljene proteklih godina.


U ne baš sjajnom stanju je škola u Križevačkoj Poljani građena 1894. godine, u Cirkveni 1886. godine, škola u Sigecu građena je 1903. godine, a u Kutnjaku 1913. godine.

Između četiri i pet milijuna ulaže se u obnovu škola

– Svake godine iz decentraliziranih se sredstava izdvaja između četiri i pet milijuna kuna za kapitalne investicije u školske objekte na području naše županije, a dodatni novac izdvajamo još za takozvani iznadškolski standard iz županijskog proračuna – rekao je Vjekoslav Flamaceta i dodao da u svakoj školi nastoje obnavljati makar učionicu po učionicu kako bi učenici imali nastavu u primjerenim uvjetima.
Koprivničko-križevačka županija svake godine određuje prioritete prema kojima obnavlja i ulaže novac u školstvo. Već se sada pripremaju projekti za sljedeću godinu, a kako bi u Županiji znali kakve su potrebe, snimljeno je stanje u svih 85 osnovnoškolskih objekata s procjenom potrebnih ulaganja.
– Analizu još nismo napravili, no prema snimljenom stanju, u svim ćemo školskim objektima odrediti prioritete gradnje i adaptacije škola. Svake godine nastojimo sagraditi barem jedan školski objekt, primjerice, ove se godine gradi škola u Tremi vrijedna tri milijuna kuna. Dosadašnja školska zgrada u tom selu bila je u tako lošem stanju da je srušena – rekao je Flamaceta. Potrebni su milijuni kuna za obnovu školskih objekata u našoj županiji. Za jednosmjenski rad, koji u posljednje vrijeme predlaže Ministarstvo, trebalo bi u skoro svakoj školi nadograditi nekoliko učionica, a to je, pak, ogromna investicija i pitanje je tko bi je financirao.

Adaptacije koči Ministarstvo

Adaptacija i popravci u školama za Županiju nisu tako jednostavni zbog brojnih administrativnih zapreka. Flamaceta kaže kako Županija najprije treba dobiti odobrenje od Ministarstva prosvjete, a tek potom može raspisati natječaj. Ove su godine odobrenje dobili u svibnju kada se već građevinska sezona zahuktala pa se tvrtke rijeđe javljaju na natječaje. Usto, prilikom planiranja investicije, primjerice, sada za sljedeću godinu, predvidi se određeni iznos sredstava, a izvođači na natječajima traže mnogo više novca. Tada se događa da natječaji propadaju i poslovi kasne, a vrijeme za veće građevinske zahvate u školama ograničeno je na srpanj i kolovoz kada nema djece u školama.
– Predviđeni novac Ministarstvo ne prosljeđuje nama na račun nego plaća radove. Da bismo iskoristili sav predviđeni novac, radove moramo završiti u jednoj godini, no dosad smo, unatoč teškoćama s natječajima, u tome uspijevali – rekao je Flamaceta i dodao da bi daljnjom decentralizacijom novca iz države učinili još više na poboljšanju uvjeta u školstvu. Dodatni problem je i to što Ministarstvo nema ujednačene kriterije za sve pa, primjerice, naša županija dobiva isti iznos novca za režijske troškove poput škola u Dalmaciji koje znatno manje novca troše, primjerice, na grijanje u zimskim mjesecima.
– Situaciju u školstvu mogli bismo dodatno poboljšati kada bi, osim decentralizacije, regionalnoj samoupravi pripao i dio poreza namijenjen školstvu – rekao je Flamaceta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.