Odluke Vlade jamče razvoj križevačkog kraja

RKCLogo.jpgKakav će utjecaj odluke Vlade donesene na lipanjskoj sjednici u Koprivnici imati na daljnji razvoj gospodarstva na području Prigorja, bila je tema tribine održane jučer u organizaciji križevačke i Županijske organizacije HDZ-a. Pred 150-ak članova HDZ-a ali i drugih stranaka, gospodarstvenika, članova križevačkog Poglavarstva i službi, potpredsjednik Vlade Damir Polančec pobrojao je odluke koje se odnose na križevački kraj, a na prvo mjesto stavio je vodoopskrbu. Da bi voda stigla u idućih pet godina do svakog naselja u Županiji osigurano je 200 milijuna kuna, od čega je 180 milijuna državnih sredstava, a 20 županijskih.

– Rješenje je nađeno na način da će dio biti financiran iz sredstava Hrvatskih voda, dio iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva mora, prometa, turizma i razvitka, zatim Fonda za regionalni razvoj i dijelom iz sredstava same županije, izvijestio je Polančec i potpisivanje sporazuma o sufinanciranju najavio u idućih desetak dana, a potom pojasnio i kako je riješena dugo iščekivana budućnost križevačke vojarne. Iako je pred tri godine proglašena neperspektivnom, država se ipak teško odrekla tih objekata i zemljišta, rekao je, no postignut je sporazum po kojem je na najvećem dijelu nekretnina Gradu Križevcima dano pravo građenja.
– Gradit će se praktikumi za srednju školu, osnovna škola, gradit će se dječji vrtić, restoran prehrane za studente i učenike i prenamijenit će se određene nekretnine u svrhu učeničkog odnosno studenskog doma.
Potom je na red došla buduća poslovna zona Gornji Čret, čije je osnivanje zajamčeno davanjem prava građenja Gradu na 45 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. S tim u vezi potpredsjednik Polančec donio je domaćinima dobru vijest: nedavna odluka Vlade o godišnjem plaćanju 1000 kuna naknade za hektar takvog zemljišta – ne odnosi se na Križevce, već je zemljište pripalo Gradu za 1000 kuna po hektaru za svih 25 godina.
U kontekstu odluke o preseljenju Hrvatskog stočarskog centra i njegovih 80-tak zaposlenika iz Zagreba u Križevačku Poljanu, Polančec je naglasio da je to više nego logičan potez, kako zbog razvijenosti stočarstva u Prigorju i županiji, tako i zbog tradicije poljoprivrednog školstva u Križevcima.
Na tribini u križevačkom Hrvatskom domu bilo je riječi i o odlukama koje jamče bolju prometnu povezanost Županije; projektiranje brze ceste Gradec-Križevci-Koprivnica-Botovo kasni, rekao je Polančec, ali ne krivnjom države, već stoga što njezina trasa na koprivničkom području do pred nekoliko mjeseci nije bila ucrtana u prostorne planove. Slijedeće godine slijedi projektiranje, a 2008. je godina kad će krenuti intenzivna izgradnja brze ceste Gradec-Križevci-Koprivnica.
Potpredsjednik Polančec kao drugi prometni prioritet naveo je gradnju drugog kolosijeka pruge Botovo-Koprivnica-Križevci-Zagreb, koja je danas jedna od najopterećenijih dionica u sustavu Hrvatskih željeznica. Na kraju izlaganja, Polančec je zaključio je da je ukupno, zahvaljujući tim odlukama Vlade osigurano iz državnog proračuna, što nekretnina što direktnih ulaganja, negdje oko 350 milijuna kuna u kontekstu i u svrhu razvoja Županije i prije svega, njezinog poduzetništva.
Sudeći prema pitanjima koja su prisutni do kraja dvosatne tribine postavljali potpredsjedniku Vlade Polančecu, križevačke poduzetnike i političare ne zanimaju previše lokalne teme – većina je upita bila vezana uz poslove kojima se kao pojedinci bave.

Vezano

Komentari su zatvoreni.