Inženjere ‘zakapare’ još na studiju

Vjesnik.jpgPODUZETNIŠTVO Elektro-čelik drugu godinu za redom dobio županijsku Zlatnu kunu kao najbolje malo poduzeće

Drugu godinu za redom Zlatnu kunu Županijske gospodarske komore koprivničko-križevačke u kategoriji malih poduzeća dobio je Elektro-čelik. Ta je križevačka tvrtka bila jedna od mnogih koji su osnovane 1990. na ruševinama Čelika, tvrtke koja je prije stečaja bila vodeća u svojim domenama na prostoru bivše federacije.

Opstalo ih je tek nekoliko, među kojima i Elektro-čelik, budući da je njen vlasnik i direktor Tomislav Ivanek razvoj zasnivao na znanju i raznim inženjerskim i softverskim rješenjima.

Od projektiranja do montaže

Ivanek_i_Elektro_celik.jpg"Orijentirali smo se", objašnjava Ivanek, "na poslove vezane uz najrazličitija električna napajanja, kontrole napajanja i upravljanje tehnološkim linijama. Tako imamo poslovnu širinu koja nam u svim uvjetima omogućava opstanak, jer radimo najrazličitije razvodne kutije za sve vrste objekata i proizvodnih postrojenja, a posebno smo na glasu po upravljačkim sustavima za bazene i pročistače otpadnih voda te separacije i druge transportne sustave.
Uz križevačku centralu, imamo i svoje predstavništvo u Osijeku.
Obično preuzimamo poslove od projektiranja do montaže opreme, s obzirom da smo i distributeri opreme njemačkog Schneidera, ali nekad nudimo samo projektna rješenja. Obično kupujemo softver za projekte, a naši inženjeri zatim izrađuju potrebne aplikacije."
Glavni je problem, kaže Ivanek, u tome što su njihovi poslovi često sezonskog tipa, tako da se ne mogu ravnomjernije vremenski raspodijeliti. Zato je tvrtka u zimskim mjesecima ponekad u minusu, no ostali dio godine prevladava osjetni plus. Sve u svemu, gotovo je nemoguće detaljnije planiranje poslovne godine.
Primjera radi, u jednome su trenutku imali istodobnu narudžbu za sustavom za upravljanje na čak 12 hrvatskih bazena. Bitnije je, međutim, da nijednu godinu nisu završili s gubitkom i što nikada nisu u blokadi, a i plaće su, za koje Ivanek navodi da su veće od prosjeka branše, uvijek 1. u idućem mjesecu. Prošle su godine imali promet od oko 15 milijuna kuna, a dobit veću od 600.000 kuna. Potonja bi brojka bila i veća, napominje Ivanek, da se i u toj djelatnosti ne pojavljuje prilično "rada na sivo", odnosno nelojalne konkurencije, jer se montaže nerijetko obavljaju uz puno neprijavljenih radnika.

Ulaganje u ljude

Elektro-čelik danas ima 18 zaposlenih, od èega je osam elektroinženjera i troje ekonomista. Visokostručne kadrove, napominje Ivanek, ne traže preko oglasnika, već s njima kontaktiraju još tijekom studija i tako ih "zakapare" osiguravanjem radnog mjesta, posebno ako imaju preporuke svojih profesora.
Nije slučajno da su trojica od njih i diplomirala na izradi Elektro-čelikovih projekata. Trenutačno su dvojica Ivanekovih inženjera i na poslijediplomskim studijima. Tvrtka svima omogućava i usavršavanje u stranim jezicima te dodatno stjecanje stručnih znanja.
Da je Ivanekovo konstantno ulaganje u ljude temelj opstojnosti tvrtke, govori i podatak da Elektro-čelik nikad nije ulagao u nekretnine, nego i danas posluje u unajmljenom prostoru od 300-tinjak kvadrata. Naime, za izradu razvodnih kutija i upravljačkih sustava nisu potrebne posebne proizvodne linije, već obične radionice sa skladišnim prostorom.
Elektro-čelik konkurira i za poslove na stranim tržištima.
Proteklih su godina obavljali poslove za BiH, Sloveniju, Srbiju, Italiju, Švicarsku, SAD, čak i Tanzaniju. Trenutačno imaju narudžbu
za ljevaonicu u Kikindi, a pregovaraju i za neke poslove na Kosovu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.