Zlatku velike sibirske mačke piju vodu iz ruku

Vjesnik.jpgFarme sibirskih tigrova i egzotičnih papiga u pitomu potkalničkom kraju

U mjestu Sveti Petar Orehovec, koje je tek nekoliko kilometara udaljeno od Križevaca, nalazi se farma sibirskih tigrova. Vlasnik farme Zlatko Budin sibirske tigrove nabavio je 1994. godine i od tada se bavi uzgojem tih veličanstvenih mačaka. Danas Budin ima farmu s 15 tigrova, a krajnji mu je cilj tigrove jednoga dana pokloniti Rusima u Sibiru. Ugrožena vrsta tigar (lat. pantea tigris), najveća je mačka na svijetu, koja je početkom 19. stoljeća nastanjivala azijski kontinent s više od 100.000 jedinki, a danas je rijetka životinja na rubu nestanka.


Tri podvrste od njih osam – javanski, balijski i kaspijski tigar – potpuno su nestale, a broj živućih podvrsta kontinuirano se smanjuje, ponajprije zbog krivolova, odnosno zbog tigrove masti, ali i zbog nestanka prirodnih staništa i fragmentacije njihove populacije.

"Sibirski tigar je iznimno ugrožena vrsta, u svijetu još obitava svega izmeðu 500 i 700 jedinki", rekao je Budin koji je od svog djetinjstva imao veliku želju da posjeduje tigra.
"Još kao malom najdraži su mi bili filmovi o Tarzanu i prašumi, to me je nagnalo da nabavim tigra", kaže Budin. Prvog sibirskog tigra nabavio je u Bratislavi, a danas je najveći uzgajivač te vrste u ovom dijelu Europe. Tigrovi nisu nimalo jeftin hobi, 15 tigrova dnevno pojede više od 200 kilograma sirove govedine.

200 kg govedine dnevno

Za hranu se, kaže, snalazi raznim sponzorstvima, konkretno, meso za hranu tigrova svakog dana dobiva od Ante Todorića, vlasnika trgovačkog lanca Konzum.
Inače, tigrovi su iznimno snažne životinje, najveći Budinov tigar težak je više od 300 kilograma. Životinje su to koje vole hladnoću i plivanje. Budin u ljetnim mjesecima svoje ljubimce vodi na kupanje u obližnjem jezeru. Tigrovi su i velike maze, u što su se uvjerili i Vjesnikovi reporteri koji su se u kavezu mazili i igrali s tigrovima od skoro 200 kilograma. Te prekrasne velike mačke piju ljudima vodu iz ruku i obožavaju plišane igračke. Uvjeti u kojima tigrovi žive više su nego zadovoljavajući, svaki tigar ima svoj kavez pristojne kvadrature, travnato dvorište i betonirani bazen za kupanje.
Budin kaže da su tigrovi pod stalnim veterinarskim nadzorom, te je svaki novorođeni tigar "chipiran". Zanimljivo je, priča Budin, da se mladi tigrići u posljednjih nekoliko godina rađaju isključivo na kršćanske blagdane.
"Ja izrazito cijenim te prekrasne životinje, jer čovjek kada je došao na svijet pronašao je tigra, a ne tigar čovjeka", kaže Budin i dodaje da će još ove godine u Križevcima sagraditi velike nastambe za tigrove kako bi ih mogao upoznati što veći broj ljudi. To bi trebao biti svojevrsni mali zoološki vrt.

Egzotične papige

Da Budin nije jedini u Koprivničko- križevačkoj županiji koji drži egzotične životinje pokazuje primjer Ivice Jurilja koji u mjestu Ðurđic uzgaja egzotične papige. Riječ je o 33 egzotična para ptica plus njihova mladunčad. Među njima postoje i one iznimno rijetke i zaštićene vrste poput molučkog kakadua, narančasto-kukmastog kakadua i malog žutog kukmastog kakadua.
Vlasnik farme Ivica Jurilj kaže da se spomenute vrste zbog velikog izlova nalaze pred izumiranjem. Jurilj se počeo uzgojem egzotičnih ptica baviti prije 10 godina.
"S pet godina dobio sam prve dvije papige i tada se u meni rodila ljubav za egzotičnim pticama", kaže Jurilj koji danas posjeduje najsuvremeniju i najveću farmu ne samo u Hrvatskoj, već i u jugozapadnoj Europi. Na farmi se nalaze ptice iz cijeloga svijeta; Argentine, JAR-a, Singapura, Italije, Belgije, Nizozemske.
Zanimljivo je promatrati kako se papige ne boje ljudi i nisu agresivne, te ih se može naučiti da stoje ljudima na ramenima i da pričaju. To je još zanimljivije kada se zna da spomenute papige imaju stisak kljuna od 800 kilograma po četvornom centimetru. Naravno, nisu sve papige u kavezima, ima i onih koje slobodno lete po dvorištu bez straha da će odletjeti.
Uvjerljivo najveći "gazda" na farmi je dvogodišnji tukan – prekrasna ptica s dugačkim kljunom u bojama. Spomenuti tukan toliki je gazda u dvorištu da ga se boje čak i veliki pas i sokolovi. Za Juriljevu farmu čulo je i mnogo ljubitelja ptica iz cijelog svijeta, pa je Juriljeva farma prava meka za posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Ptice koje su zatvorene, smještene su u kavezima koji imaju i zatvoreni dio. Svaki kavez ima mlaznice koje u određeno doba dana puštaju vodu, tako da se pticama simulira padanje kiše, odnosno – tropska klima.
Do prije nekoliko godina Jurilj je u postojećoj farmi uzgajao i male majmune – zlatnoruke tamurine. "Za njih sam imao pravi tropski vrt s palmama", rekao je Jurilj. No, ljubav prema pticama je prevladala, pa Jurilj više ne uzgaja majmune.

Po svemu sudeći može se zaključiti da je okolica Križevaca idealno izletničko odredište za ljubitelje egzotičnih životinjskih vrsta, ili onih koji će to tek postati. Nakon susreta s tigrom u kavezu, koji posjetitelju nježno gricka koljeno, ili druženja s velikom egzotičnom papigom, iz Križevaca nitko ne odlazi ravnodušan.
Možda, doista, tigrovi i papige mogu gradu podno Kalnika priskrbiti mjesto u svjetskim turističkim vodičima i možda zahvaljujući egzotičnim životinjama Kalnik uskoro postane atraktivno turističko odredište.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.