Glavni pregovarač MUP-a postao rukometni trener

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Iako je uoči posljednjeg prošlotjednog treninga zbog
pregovaranja s potencijalnim samoubojicom proveo neprospavanu noć i
potom cijeli dan radio, službeni pregovarač u zapovjedništvu specijalne
policije Dragutin Miklečić smireno je odradio uobičajeni trening sa
svojom ekipom rukometnog kluba KTC kojoj je trener već treću godinu.

– Svoj posao trenera Dragutin shvaća maksimalno odgovorno i unatoč vrlo zahtjevnom poslu i tome što su treninzi uglavnom u 10 uvečer (stanuje u Zagrebu pa se kući vraća tek poslije ponoći), izostaje samo kad se intervencija događa baš u vrijeme treninga – kaže njegov klupski kolega Anđelko Nervo.

– Znajući da sam diplomirao kineziologiju, dečki s kojima sam nekad igrao rukomet nagovorili su me da budem trener. Iz želje da pomognem sredini iz koje sam potekao, to sam prihvatio i unatoč putovanju i poslu pregovarača na koji sam raspoređen lani u ožujku ne odustajem od cilja da s domaćim dečkima napravim nešto od križevačkog rukometa – kaže Miklečić.

Dometnuo je da mu tehnike pregovaranja pomažu u sportu i obrnuto.

– Kod jednog i drugog bitno je biti usredotočen na rezultat, a kod pregovaranja rezultat je miran rasplet situacije – kaže Miklečić i dodaje da otkako se bavi poslom pregovarača, nije bilo neuspjeha ni u jednoj intervenciji na koju je pozvan.

Spašavanje branitelja

– Najčešće su intervencije u slučajevima pokušaja samoubojstva branitelja oboljelih od PTSP-ja – rekao je Miklečić koji je javnosti postao poznat nakon što su i TV kamere zabilježile trenutak u kojem je nedavno uspješno pred Ministarstvom branitelja uspio od samoubojstva bombom odgovoriti upravo oboljelog branitelja.

Iako je sam bio branitelj i dobro pozna tu populaciju i kroz vlastito iskustvo posla pregovarača, Miklečić je morao puno i učiti.

– U specijalnoj policiji sam od 1991., a za posao pregovarača sam se obučavao na brojnim seminarima u nas i inozemstvu. Od stranih zemalja najčešće sam boravio u Njemačkoj – rekao je Miklečić, istaknuvši da je ponajviše naučio od kolege pregovarača iz Berlina koji za sebe ima 30-godišnje iskustvo u pregovaračkom poslu.
Sportom se oslobađa od stresa

– No, kao i u sportu, analizirajući odigrane utakmice, puno se nauči analizama prošlih kriznih situacija koje snimamo kad za to imamo mogućnost – kaže Miklečić, navodeći razgovor ponovno na sport koji mu, kako kaže, nije samo aktivnost kojom se oslobađa od stresa.

– Nisam od onih koji se zadovoljavaju time što se djeca kroz bavljenje sportom maknu s ulice. U sportu je za mene važno i pobijediti – rekao je Miklečić i istaknuo da mu je cilj prvi tim križevačkog kluba iduće sezone uvesti u 2. rukometnu ligu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.