Desetljeće ‘Zrake sunca’ u Križevcima

Deset_godina_vrtica.JPGPrigodnom svečanošću u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima pred oko 400 gostiju, roditelja, djece, stručnjaka, dužnosnika Koprivničko-križevačke županije, grada Križevaca i izaslanstva iz talijanske regije Furlanije-Julijske Krajine, 2. prosinca je proslavljena deseta obljetnica Dječjeg vrtića "Zraka sunca".
Nekadašnji i sadašnji polaznici izveli su glazbeno-scenski program i igrokaz i time prikazali samo dio svestranih svakodnevnih djelatnosti u vrtiću. 


U proteklih deset godina kroz vrtić je prošlo 390 djece iz
Križevaca i okolice, ali i iz prognanih obitelji iz Podunavlja i
Bosanske Posavine koje su našle privremeni smještaj u potkalničkom
kraju. Trenutno je u ovom dječjem vrtiću i jaslicama 110 mališana u
dobi od 2 do 7 godina.

Pjesma_i_ples_vrticanaca.JPGVrtić je prije deset godina sagrađen na poticaj Vjerske zajednice Djelo Marijino-Pokret fokolara uz pomoć brojnih donatora iz Hrvatske i inozemstva, ponajviše iz Italije. Nastavnici u odgoju i obrazovanju djece promiču načela i humanističke zasade Centra za pedagoška istraživanja "Pasquali-Agazzi" iz talijanskoga grada Brescie, pa je "Zraka sunca" postala i ogledna ustanova profesorima i studentima pedagogije iz Hrvatske, Makedonije i Srbije i Crne Gore.
Rezultate i iskustva ovog vrtića obrađuju u svojim diplomskim radnjama studenti pedagogije iz Hrvatske i Italije. Vrtić je zbratimljen s dječjim vrtićem iz mjesta Qualso iz Reane del Rojale, grada prijatelja Križevaca.
Svoje čestitke odgojiteljicama uz želje za nastavak uspješna rada uputili su na prigodnoj svečanosti grkokatolički biskup križevački msgr. Slavomir MiklovšFranco Iacop, ministar za međunarodne odnose u regionalnoj Vladi Furlanije-Julijske Krajine, dožupan koprivničko-križevački Darko Koren, dekan Učiteljske akademije u Zagrebu dr. Mile Silov i križevački gradonačelnik Branko Hrg.
Gosti.JPGPismene čestitke poslali su iz Rima Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta fokolara, pročelnica za obrazovanje iz Brescie Carla Bisleri, dekan Pedagoškog fakulteta "Sv. Kliment Ohridski" iz Skopja prof. dr. Murat Murati i Alojzija Snoj, direktorica dječjeg vrtića "Fantasy" iz Beograda.

(Autorica je pedagoginja Dječjeg vrtića "Zraka sunca")

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.