Besplatno učili o slobodnom softveru

Nakon prve održane u subotu 14. ožujka, prošle subote se u Klubu kulture održala druga i posljednja radionica o GNU/Linuxu, organizirana u sklopu ovogodišnjeg Culture Shock Festivala. Cilj radionice bio je upoznavanje polaznika sa slobodnim softverom i alternativnim operacijskim sustavom GNU/Linux. Kako bi program radionice odgovarao potpunim početnicima, ali bio zanimljiv i onima koji su se već susreli s Linuxom, radionica je podijeljena u dvije paralelne sekcije – onu početničku i onu za naprednije, koje su vodili Marko Dimjašević i Andrej Dundović.

Početnici su prve subote slušali o povijesti slobodnog softvera, o pokretaču GNU pokreta Richardu Stallmanu i o nastanku same jezgre sustava, Linuxa 1991. kada je finski student Linus Torvalds odlučio podijeliti svoj uradak s Internet zajednicom. Nakon te prezentacije, početnici su mogli i sami isprobati kako stvar funkcionira u praksi: demonstrirani su primjerci grafičkih sučelja (Gnome i KDE), kako se snaći u hijerarhiji Linux datotečnog sustava, gdje se nalaze diskovne particije i uklonjivi podatkovni mediji, kako instalirati programe, kako upravljati dozvolama i sl.

Napredniji su odmah krenuli s radom u konzoli, vrstana datotečnog sustava, zgodnim trikovima te dubljim pogledima u samo funkcioniranje Linux sustava i njegovih komponenata radi boljeg razumijevanja i snalaženja. Sljedeća radionica je nastavljena tamo gdje je prošla stala da bi na kraju početnici dobili okvirnu sliku o Linuxu te izgubili strah od novog i nepoznatog, a oni napredniji dobili motivaciju za daljnje samostalno istraživanje ogromnih mogućnosti GNU/Linuxa.

Posjećenost radionica nije bila velika, ali oni prisutni su bili vrlo aktivni s pitanjima i zanimanjem za ovaj alternativni operacijski sustav. Svim polaznicima su podijeljeni najnoviji primjerci popularnijih GNU/Linux distribucija: Ubuntua i Fedore. Oni koji su propustili ovu besplatnu radionicu, a zanima ih ova tema, mogu proučiti priručnike sa starijih radionica ili svratiti na wiki stranice namijenjene početnicima te čekati iduću informatičku radionicu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.