Najveći odaziv u našoj županiji

Besplatnom dermatološkom pregledu u subotu na Trgu Zrinski u Koprivnici odazvalo se 264 građana, među njima i dosta Križevčana. U privremenoj ordinaciji na otvorenom četvero liječnika pregledavalo je madeže i promjene na koži metodom digitalne dermoskopije i 43 građana uputili su na daljnje pretrage.

Pojavom prvih sunčanih dana kožu je potrebno adekvatno zaštiti od sunca nanošenjem zaštitnih krema s visokom UVB i UVA zaštitom, nošenjem adekvatne odjeće, pokrivalima za glavu te sunčanim naočalama. Bez obzira na zaštitu koju koristimo trebali bismo izbjegavati izlaganje suncu u periodu kada je ono najjače od 10 do 17 sati. Prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju, osobito bez adekvatne zaštite, dovodi do oštećenja kože, koje se manifestira pojavom opeklina, ubrzanim starenjem, pojavom bora, hiperpigmentacija, prekanceroza, a nažalost i pojavom kožnih tumora“, istaknula je specijalistica dermatovenerologije Ivana Bardek. 
Liječniku se treba obratiti u slučajevima kad se naglo promijeni boja, veličina ili oblik madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.


Za očuvanje zdravlja kože, našeg najvećeg organa, uz redovite preglede nužno je izbjegavati izravno izlaganje suncu, upozoravaju liječnici, pogotovo kada je ono najintenzivnije. Odgovorno izlaganje suncu podrazumijeva i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože te nošenje lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.
Besplatni dermatološki pregledi dio su dm-ove inicijative “Zaštiti se…i uživaj na suncu”, a cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda. Ovogodišnja inicijativa do sada je posjetila pet gradova, a u Koprivnici je besplatnom pregledu pristupio najveći broj građana.

Prošle godine dermatolozi su pregledali više od 1.500 građana te su, zbog promjena na koži, na daljnje preglede uputili 205 ljudi. Potaknuti tim rezultatima, ove godine organiziramo preglede u 14 gradova te se nadamo kako će i u ostalim gradovima odaziv građana biti odličan kao i u Koprivnici“, izjavio je Ivan Horvat, voditelj marketinga dm-a za regiju Adria.
Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je više od 15.200 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno