Križevački HZZ o novim mjerama za zapošljavanje – novosti za zelena i digitalna radna mjesta

Najveće promjene u mjerama aktivne politike za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu tiču se poticaja za zelena i digitalna radna mjesta, rečeno je danas na predstavljanju mjera za ovu godinu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Križevcima. Djelatnici Područnog ureda Križevci predstavili su poslodavcima i ostalim zainteresiranim korisnicima s područja grada i okolice novosti za 2024. godinu te sustav vaučera za obrazovanje.


Predstojnica Područnog ureda Vesna Kuterovac govorila je o važnosti mjera i navela rezultate koje su one polučile lani kad je na razini RH u njih bilo uključeno više od 37 tisuća korisnika, a na području koje pokriva križevački ured 1.019, što je za 14 posto više nego prethodne godine. Prema podacima koje je iznijela, u našoj županiji je stopa nezaposlenosti u prosincu 2023. bila 4.8 posto, što je dobar postotak u usporedbi s 6.5 koliko je stopa za cijelu RH. U prošloj se godini na našem području povećala i stopa aktivnog stanovništva i zaposlenih. Najveći rast bilježi se u zapošljavanju u obrtništvu, dok je najveći pad u poljoprivredi.

Snježana Kosijer, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja i Mateja Feljak, viša stručna savjetnica za zapošljavanje u Odsjeku za rad s poslodavcima govorile su o pojedinim mjerama, kriterijima i uvjetima korištenja te načinu podnošenja zahtjeva.

Mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja, temelje se
na europskom i hrvatskom zakonodavstvu, a usmjerene su na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, usavršavanje ili prekvalifikacije zaposlenih osoba, očuvanje radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i poticanje mobilnosti radne snage.

Sustav vaučera za obrazovanje predstavila je Martina Majić Peršin, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje. Od početka primjene sustava vaučera u PU Križevci zaprimljeno je 626 zahtjeva, a odobreno njih 512. Sve detaljne informacije o mjerama i vaučerima mogu se naći na mjere.hzz.hr i vauceri.hzz.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.