Multimedijski kreativac Ivan Sukalić predstavio se dokumentarcem “Potkalnički ugljenari”

U petak, 12. siječnja 2024. godine u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima je održana premijerna projekcija dokumentarnog filma “Potkalnički ugljenari” mladog autora Ivana Sukalića. Prepuna dvorana Gradske knjižnice uživala je u 45-minutnoj priči o izumirućem obrtu proizvodnje drvenog ugljena u vuglenicama, kakvih je nekad bilo mnogo u selima podno Kalnika. Križevčanin Sukalić student je Sveučilišta “Algebra”, a ovaj mu je debitantski filmski proizvod dio završnog rada na smjeru Multimedijsko računarstvo.

Film kroz pet poglavlja donosi različite stručne poglede i praksu o proizvodnji drvenog ugljena, o čemu govore profesor arheologije i umirovljeni dugogodišnji ravnatelj Gradskog muzeja Križevci Zoran Homen te stručnjak za anorgansku kemiju i viši istraživač u londonskom konglomeratu “Johnson Matthey” dr. sc. Martin Jendrlin. Posebno je dojmljivo posljednje poglavlje, u kojem mlada umjetnica i apsolventica slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Marta Katavić drvenim ugljenom stvara umjetničko djelo, sliku s prikazom noćne šume.

Središnji dio priče iznose Ljiljana Dubravec i Stjepan “Mraz” Dubravec iz sela Zaistovec, naselja u sastavu općine Sveti Petar Orehovec, koji i danas poizvode drveni ugljen na tradicionalan način, korištenjem zidanih vuglenica, koje sami grade i održavaju za višegodišnju upotrebu. Zorno je prikazan čitav proces nastanka drvenog ugljena, od sječe stabala u obližnjim šumama preko punjenja vuglenica, pripreme za potpalu i održavanja žara dodavanjem drva kroz otvor na vrhu vuglenice do vađenja gotovog ugljena i konačnog pakiranja u vreće.

Osim kajkavštine potkalničkog kraja, publiku na premijernoj projekciji posebno su dojmili prekrasni kadrovi Kalnika i okolnih sela, obogaćeni zvučnom kulisom u izvedbi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige Križevci iz daleke 1999. godine i završnom “Suzom za zagorske brege” u izvedbi Stjepana Štefa Fortune. Uz autorstvo, Sukalić potpisuje produkciju i prvu kameru, dok je za drugu kameru i dron bio zadužen Dino Belužić, a za treću kameru/gimbal Karlo Prohaska.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.