Sjednica je gotova, rasprava još traje

Ne stišava se rasprava između gradonačelnika Marija Rajna i oporbenih stranaka nakon sinoćnje burne sjednice Gradskog vijeća, koja je kulminirala već na početku na temi o osnivanju prava građenja na livadi u Ulici Brace Hanžeka i kojoj se potpisima protivi 130 stanara. Iako je jučer oporba srušila kvorum, sjednica je nastavljena jer se iznenada pojavio HDZ-ov vijećnik Goran Hrg pa je deset vijećnika jednoglasno i bez rasprave prihvatilo 22 točke dnevnog reda, dok je ona o osnivanju prava građenja skinuta. Gradonačelnik Rajn je po završetku na društvenoj mreži objavio emotivan status u kojem je napisao da je na sjednici izvrgnut grubim nasrtajima na svoj integritet i poštenje kada su ga pojedinci iz oporbe i građanske inicijative prozvali „lažljivcem“, iako, kako kaže, nisu obrazložili što je to navodno slagao.

Sitni politikanti iz oporbe, ali i građanska inicijativa grupe stanara koji se protive izgradnji stambene jedinice za potrebe Udruge osoba s invaliditetom, svatko iz svojih interesa, mene optužuju da sam pokušao nametnuti svoju volju i da ne slušam građane Križevaca. Gospodo draga, ja da ne osluškujem bilo građana Križevaca, ne bih dva puta dobio njihovo povjerenje“, poručio je na Facebooku Rajn. Obećao je da će njegova administracija i on osobno napraviti sve da osobama s invaliditetom omogući dostojanstven prostor, pronaći će rješenje, pa čak i kupiti prikladan prostor jer, poručuje, neće dozvoliti da osobe s invaliditetom budu taoci neostvarenih pojedinaca koji gube izbore za izborima. Dodao je i da je ponosan na to što se bori za slabije u društvu, oporbi je poručio da će morati objašnjavati svojim biračima zašto rade cirkus na temi kojoj bi trebali pristupati s poštovanjem, a posebnu poruku imao je i za potpisnike peticije.

Stanarima koji su se okupili u inicijativu ne zamjeram ništa, čak ni uvrede. Oni će morati pogledati u oči članovima Udruge osoba s invaliditetom. Osobno kao gradonačelnik svakome mogu pogledati u oči. Nažalost, nakon današnjeg dana, mnogi će svoj pogled sklanjati od srama“, napisao je Rajn na društvenoj mreži.

Odgovor je danas stigao iz SDP-a koji tvrdi da se vijećnici HDZ-a nisu pojavili na sjednici zbog oprečnog mišljenja s gradonačelnikom oko izgradnje stambene jedinice za osobe s invaliditetom. Oporba je predlagala povlačenje sporne točke s dnevnog reda, kažu, pokušavajući pronaći kompromis između stanara okupljenih u građansku inicijativu i Udruge osoba s invaliditetom Križevci. Ovo nije tema na kojoj se trebaju „lomiti koplja“, poručuje SDP i optužuje Rajna da je upravo on taj koji je dopustio da članovi Udruge osoba s invaliditetom i stanari ulice Stjepana Radića i Brace Hanžeka budu ”valjani po blatu”.

Oporba mu to nije dopustila i napustili smo sjednicu Gradskog vijeća, a vidno nervoznom Mariju Rajnu užarila se telefonska linija prema koalicijskom partneru. Upao je u riječ vijećniku Sirovcu tražeći slamku spasa, odnosno stanku, da na sjednicu dođe jedini ispričani vijećnik za nedolazak, HDZ-ov Goran Hrg“, poručuje SDP u priopćenju. Ponovili su i da do ovakve rasprave nije trebalo niti doći da su argumenti koje je građanska inicijativa pred šest mjeseci poslala vijećnicima do njih i stigli.

Gradonačelnikovo bezobrazno i arogantno ”ribanje” predstavnika stanara da su potpise skupljali obmanom prema svojim susjedima te da pojedinci nisu znali što potpisuju je nedopustivo“, zaključuje SDP u priopćenju koje su poslali medijima.

Priopćenjem su se novinarima javili i oporbeni vijećnici Ivica Švagelj i Marko Vrbanec. Pitaju se je li gradonačelnik izgubio povjerenje gradskih vijećnika, a nazvali su ga “neokrunjenim samoljubivim kraljem” koji bi, kažu njih dvojica, umjesto što napada oporbene vijećnike trebao priznati da gradske vlasti nisu kvalitetno pripremile radne materijale vezane za projekt Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Čini se da aktualnu vlast, gradonačelnika, njegove vijećnike i koalicijske partnere u Gradskom vijeću, ne zanimaju problemi građana, obrtnika i poduzetnika, umirovljenika. To zorno pokazuje tijek jučerašnje sjednice, kada su njihovi „dizači palica“ bez ikakve rasprave u svega 15 minuta izglasali čak 22 točke dnevnog reda. Među njima je bila i točka o povećanju plaće gradonačelnika, koja je izglasana bez rasprave. Bilo bi korisno čuti što vijećnici koji su glasali za podizanje plaće gradonačelniku i njegovom zamjeniku osobno misle o toj odluci da se plaća od više od 2600 eura ili 20.000 kn uvećana za putne troškove (110 tisuća kuna u 2022. godini i dnevnice) dodatno podigne“, poručili su Švagelj i Vrbanec.

Vezano

Komentari su zatvoreni.