Očekuje se visoka koncentracija najjačeg peludnog alergena

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava građane da je u zraku prisutna pelud ambrozije, najjačeg peludnog alergena čije su koncentracije najveće krajem kolovoza i u rujnu. Ambrozija je vrlo invazivan korov koji tijekom sezone proizvodi veliku količinu sjemena (3.000-62.000) vrlo otpornog na vanjske uvjete. Jedna biljka može otpustiti više od milijardu peludnih zrnaca koja se raznose zrakom na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara. Pelud ostaje u zraku i do nekoliko sati. Izrazito je alergena i u osjetljivih osoba alergijske se reakcije javljaju već pri niskim koncentracijama peludnih zrnaca. Kolika će koncentracija peludi biti u zraku ovisi o više čimbenika. Ono što je poznato je da porast temperature zraka i porast koncentracije CO2 u zraku koji prate klimatske promjene i urbanizaciju potiču biljku ambrozije na veće stvaranje peludi.

Prijavi ambroziju - Križevci


Simptomi alergije na ambroziju su curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, promuklost, iznenadno kihanje, kašljanje, otežano disanje, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, upala očnih kapaka i glavobolja. Iako puno rjeđe, u nekim se slučajevima mogu u roku od 24 do 48 sati nakon izlaganja peludi ambrozije pojaviti promjene na koži u vidu bolnih prištića i mjehurića koji svrbe. U osoba koje su osjetljive na pelud ambrozije alergijske reakcije značajno smanjuju kvalitetu života.
Grad Križevci je u srpnju obavijestio vlasnike ili posjednike vrtova, oranica, livada i sličnih površina, neizgrađenog građevinskog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih putova na području grada Križevaca da moraju tijekom vegetacijske sezone u više navrata redovito uklanjati i suzbijati ambroziju kako bi se spriječilo njezino širenje i zaštitilo zdravlje ljudi. Provedbu zakonskih obveza, najavili su, redovito će kontrolirati poljoprivredni redari.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Marija piše:

    Zanima me da li komunalni redari uistinu obilaze teren vezano na uništavanje ambrozije ili samo “će kontrolirati” pa na kraju opet ista priča?

Komentari su zatvoreni.